fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

H. Stoel voor toenadering Wit-Rusland en Westen

KN Redactie 16 maart 2015
image

De Heilige Stoel zou graag een toenadering zien tussen de Wit-Russische regering en de EU en wil zo'n proces ondersteunen, zei de 'tweede man' van het Vaticaan dit weekend in de Wit-Russische hoofdstad Minsk.

Dialoog en wederzijdse hulp
Volgens de Wit-Russische bisschoppenconferentie riep hij er tijdens een persconferentie toe op bestaande problemen niet door isolatie, maar door dialoog en wederzijdse hulp tegemoet te treden.

Nuntiatuur
Als kardinaal-staatssecretaris is Parolin hoofd van de diplomatieke dienst van de H. Stoel. In Minsk sprak hij met president Loekasjenko en hoge regeringsvertegenwoordigers. In de Wit-Russische hoofdstad wijdde Parolin de eerste steen voor de bouw van een nuntiatuur, een nieuw gebouw voor de ambassade van de H. Stoel.

Inreisverboden
Vanwege de voortdurende mensenrechtenschendingen hebben de EU en de VS de sancties tegen Minsk in de afgelopen jaren verschillende keren uitgebreid. Tegen meer dan tweehonderd leden van de Wit-Russische leiding vaardigden zij inreisverboden uit, of hun vermogens werden bevroren.

1,5 miljoen katholieken
Ongeveer 1,5 miljoen van de bijna tien miljoen inwoners van Wit-Rusland is katholiek. Daarmee vormen de katholieken na de orthodoxen de grootste religieuze groep van het land.

'Steun'
De Wit-Russische oppositieleider Andrei Sannikov zei in 2013 in gesprek met Katholiek Nieuwsblad dat de katholieken in zijn land "niet dicht bij het regime" staan. "Ze zijn wel voorzichtig, maar ze steunen ons geweldig met hun gebed."