fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Harde kritiek van kardinaal Zen op Vaticaan

KN Redactie 12 maart 2015
image

China zou eventueel de sinds 1951 afgebroken diplomatieke betrekkingen met het Vaticaan willen herstellen.

Communistisch regime
Volgens een recent Chinees voorstel kan het Vaticaan kiezen tussen kandidaten die het regime voorstelt, meldt de Corriere Della Sera. “Italianen in de Romeinse curie kennen de Chinese dictatuur niet, omdat ze nooit een communistisch regime hebben meegemaakt”, zegt kardinaal Zen tegen de Italiaanse krant.

Nepdialoog
“Ik heb (de Vaticaanse staatssecretaris) Parolin altijd vertrouwd, totdat ik erachter kwam dat hij ook voorstander is van een overeenkomst, die in dit stadium alleen maar neerkomt op onvoorwaardelijke overgave”, voegde de kardinaal eraan toe. Chinese onderhandelaars “leggen een document op tafel en onze mensen bezitten niet het vermogen of de kracht om tegenvoorstellen te doen. Willen we de benoeming en wijding van bisschoppen opofferen voor een nepdialoog?”

Bereidheid tot spreken
Kardinaal Zen zei ook dat hij paus Franciscus drie kwartier ontmoet heeft en dat de paus hem vergeleek met David die Goliath bevecht. Hij “toonde een volstrekt vertrouwen in mij”, aldus de kardinaal. “De paus is niet naïef en zal onder deze omstandigheden niet toegeven.” In reactie op kardinaal Zen zei kardinaal Parolin volgens persbureau ANSA dat “er een bereidheid is tot spreken, een dialoog die zijn eigen ritmes kent, zijn momenten en waarvan we hopen dat die tot enige resultaten zullen leiden.” (KN/Catholic Culture)