fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Heilig Land: brandstichting bij priesteropleiding en moskee

KN Redactie 26 februari 2015
image

Dat meldt het Latijns patriarchaat van Jeruzalem op zijn website. Een dag eerder was hetzelfde gebeurd bij een moskee in de buurt van Betlehem.

Blasfemische leuzen
Het vuur ontstond rond vier uur in de ochtend in de wasruimtes van het seminarie, waarvan de ramen werden gebroken. Op de muren van het gebouw waren ultranationalistische, racistische en blasfemische leuzen gespoten over het christelijk geloof en de persoon van Christus.

Brandweer
De brandweer arriveerde snel op de niet ver van de oude stad van Jeruzalem gelegen plek en konden het vuur snel doven. Ze voorkwamen daarmee dat het vuur zich uitbreidde naar de rest van het gebouw. Niemand raakte gewond.

‘Haatmisdaad’
Hoewel de buurt doorzocht is, zijn er nog geen verdachten gevonden. De politie van Jeruzalem meldt een onderzoek te zijn begonnen naar wat zij omschrijft als een “haatmisdaad”. De burgemeester van Jeruzalem heeft de brandstichting veroordeeld.

‘De toekomst’
Het Latijns patriarchaat schrijft dat “alleen de toekomst zal zeggen of de zaak werkelijk serieus zal worden genomen” of dat deze zonder verdere vervolging zal worden gesloten.

Niet de eerste keer
Het is niet de eerste keer dat christelijke of islamitische plekken op deze manier worden aangevallen. In de meeste gevallen zit er een extreem-rechtse Joodse groep genaamd Price Tag achter. Ook dorpen van Palestijnen en Arabische christenen worden volgens het patriarchaat op de korrel genomen.

Dormitio-abdij
Twee maanden geleden werd een 21-jarige Joodse man opgepakt voor het beschadigen van een kruis en een beeld in de Dormitio-abdij, die al eerder werd aangevallen.

Pausbezoek H. Land
In de aanloop naar het bezoek dat de paus vorig jaar aan het Heilig Land bracht, was er ophef over de Mis die Franciscus in het Cenakel in Jeruzalem vierde en werden christelijke plekken gevandaliseerd.