fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Heilig Land: toeristen blijven weg, heilige plaatsen worden ‘musea’

KN Redactie 20 januari 2016
image

“Om eerlijk te zijn was 2015 een heel moeilijk jaar voor heel het Heilig Land”, zegt pater Ibrahim Faltas, van de Franciscanen in het Heilig Land, tegen Radio Vaticaan.

Jubileum

Hij brengt de moeilijke situatie in het Heilig Land opnieuw ter sprake nu vandaag in Rome het Jubileum van de Medewerkers van pelgrimages en heiligdommen wordt gevierd in het kader van het Heilig Jaar van Barmhartigheid.

Dramatisch

De situatie is er dramatisch volgens de Franciscaan. Wat het aantal bezoekende pelgrims betreft, “kunnen we wel zeggen dat er minder dan de helft waren ten opzichte van het jaar ervoor en dat is erg schadelijk voor ons”.

Toerisme

Volgens pater Ibrahim is het ook schadelijk voor de aanwezigheid van de christenen in het Heilig Land, omdat “het grootste deel van de christenen in de toeristische sector werkt”. “Op dit moment zijn alle hotels en alle heiligdommen leeg”.

Situatie christenen

Om die redenen overwegen veel christenen volgens pater Ibrahim steeds vaker om het Heilig Land te verlaten. Dat hoorde ook KN-correspondente Marta Petrosillo onlangs in een gesprek met Victor Tabash die de souvenirwinkel van de Geboortekerk in Betlehem bezit. Volgens Tabash is de situatie nijpend omdat het toerisme “een bestaansmiddel” vormt waardoor de christenen “in het Heilig Land kunnen blijven”.

Musea

Pater Ibrahim vreest dat de heilige plaatsen in het Heilig Land zonder toeristen “musea” zullen worden. En “zonder de lokale christenen, zullen zij hun religieuze betekenis verliezen.”

‘Overwin jullie angst’

De Franciscaan wijt het wegblijven van de toeristen vooral aan de media “die altijd negatieve zaken vertellen” en nooit de positieve zaken belichten. Hij doet een oproep aan gelovigen om het Heilig Land toch te komen bezoeken: “Overwin jullie angst. Jullie moeten terugkeren als pelgrims.” Eerder deed de overste van de Franciscanen en custos van het Heilig Land, pater Pierbatista Pizzaballa ook al een dergelijke oproep.