fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

‘Heiligverklaring Palestijnse zusters bemoedigend voor christenen H. Land’

KN Redactie 16 mei 2015
image

Dat zei de Jordaanse priester Rifat Bader vrijdag in Rome. De paus verklaart de twee, ordestichteres Marie-Alphonsine Danil Ghattas en karmelietes Maria Baouardy, morgen op het Sint-Pietersplein heilig, samen met de Franse zuster Jeanne-Emilie de Villeneuve en de Italiaanse zuster Maria Cristina Brando.

Abbas
Bij de heiligverklaring is onder anderen de Palestijnse president Mahmoed Abbas aanwezig. Paus Franciscus ontving hem vandaag in het Vaticaan in audiëntie. Hij gaf Abbas volgens De Telegraaf een medaille met een vredesengel erop om “de slechte geest van oorlog uit de weg te ruimen”. 

Erkenning Palestijnse staat
Woensdag erkende de Heilige Stoel min of meer de Palestijnse staat door een bilateraal verdrag te tekenen over de activiteiten van de Kerk in de Palestijnse gebieden.

‘Daden van extremisme’
De nieuwe heilige Maryam Baouardy werd, zei priester Bader, “onderworpen aan daden van extremisme en een aanslag op haar leven, met als doel haar te dwingen van godsdienst te veranderen. Ze is nu voorspreekster voor diegenen die vermoord worden omwille van hun godsdienst en hun religieus toebehoren”.

‘Eerste Arabische religieuze congregatie’
St.-Marie-Alphonsine “slaagde erin de steun te verwerven van de religieuze overheden om de eerste Arabische religieuze congregatie op te zetten, en de Arabische wereld op de kaart te zetten op de vlakken van onderwijs en religieuze lering”.

‘Heiligheid mogelijk’
De twee nieuwe heiligen herstellen volgens Bader de heiligheid van het Heilig Land, “er ons aan herinnerend dat heiligheid mogelijk is, zelfs in de moeilijkste omstandigheden”.