fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Hoe maak je een worm? [filmpje]

KN Redactie 16 april 2015
image

Die moet dan wel geprogrammeerd zijn met de benodigde informatie en genoeg energie hebben om die uit te voeren. Maar als dat lukt, heb je ook een beestje dat uit allerlei onderdelen bestaat die het helpen eten te vinden, te reageren op de omgeving, afval te lozen en – niet onbelangrijk – zich te vermenigvuldigen.

Niet lukraak
Het is natuurlijk gemakkelijker om op te schrijven, dan echt te laten gebeuren. En in werkelijkheid is zelfs de totstandkoming van het nietigste wormpje, een wonderbaarlijk gebeuren waarin cellen zich vermenigvuldigen in steeds weer andere expressie van genen. Dat wil zeggen dat cellen zich op nieuwe functies toeleggen, door de genen die ze bevatten in en uit te schakelen. Uiteraard niet lukraak, maar geprogrammeerd. Wie of wat voert de regie die tot een wormpje leidt, en waar komt die vandaan?

‘Tussencellen’
In 2002 wonnen drie onderzoekers een Nobelprijs omdat ze tot op de bodem uitzochten hoe het alledaagse wormpje C. Elegans tot stand komt. Dat wordt in het onderstaande filmpje gevisualiseerd. Maar niemand weet waar dit beheerste, eenvoudige, efficiënte bouwprogramma vandaan komt. Het maakt onder meer gebruik van tijdelijke ‘tussencellen’, die in het uiteindelijke wormpje helemaal geen rol meer zullen spelen… Het is van A tot Z doelgericht. En wij kunnen dat overzien, althans wel bij dit wormpje. Daarom stelt dit simpele beestje ons voor tal van vragen, legt onderzoeker Paul Nelson uit.