fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Homoseksuele levensstijl bovengemiddeld gewelddadig

KN Redactie 11 december 2015
image

Het National Intimate Partner and Sexual Violence Survey [pdf] (‘Nationaal onderzoek naar intieme partners en seksueel geweld’) van het Centre voor Disease Control (CDC) in de Verenigde Staten bevindt dat homoseksuelen onevenredig veel te lijden hebben van geweld, en elkaar geweld aandoen.

Slachtofferschap

Het CDC-onderzoek is het eerste in zijn soort dat vergelijkingen maakt van slachtofferschap naar seksuele oriëntatie bij mannen en vrouwen. De gegevens duiden erop dat homoseksuelen in veel hogere mate seksueel geweld ondervinden dan heteroseksuelen.

Stalking

26 procent van de homoseksuele mannen en 37 procent van de biseksuele mannen kregen te maken met verkrachting, lichamelijk geweld en/of stalking door een intieme partner. 44 procent van de lesbiennes en 61 procent van de biseksuele vrouwen kregen te maken met verkrachting, lichamelijk geweld en/of stalking door een intieme partner.

Oorzakelijk verband

Bijna de helft (48%) van de biseksuele vrouwen die verkracht zijn, ondervonden hun eerste volledige verkrachting tussen de leeftijd van 11 en 17 jaar. Opvallend genoeg komt uit het CDC-rapport ook dat het seksueel geweld voor veel homoseksuele transgenders en biseksuele vrouwen in de kindertijd begonnen is. Het CDC trok echter geen conclusies over een oorzakelijk verband, in de zin dat het geweld in de kindertijd de homoseksuele of biseksuele oriëntatie heeft veroorzaakt.

Innerlijk conflictueus

De homo-activistische groep Human Rights Campaign schrijft het seksueel geweld toe aan “armoede, stigma en marginalisatie”, maar critici van de homo-agenda zeggen dat geweld intrinsiek onderdeel uitmaakt van de innerlijk conflictueuze homoseksuele oriëntatie.

Geïnternaliseerde homofobie

“We hebben ook te maken met hogere aantallen van haat-gemotiveerd geweld”, stelt de Human Rights Campaign en “de manier waarop de samenleving (…) onze relaties stigmatiseert kan leiden tot geweld tussen intieme partners dat het resultaat is van geïnternaliseerde homofobie en schaamte.” Maar critici zeggen dat sodomie op zichzelf een gewelddadig haatdaad is, en dat de hoge mate aan geweld tussen homoseksuelen niet verrassend is.

Homogemeenschap kijkt weg

Woordvoerster Lauren Paulk van het National Center for Lesbian Rights’ erkent dat de homogemeenschap wegkijkt van seksueel geweld. “Tot voor kort werd intern geweld binnen de LGBTQ merendeels niet onder ogen gezien, in het bijzonder als het ging om vrouwen die seks hebben met vrouwen.”

Ont- en miskennen

“Een bijzonder schokkende dynamiek ontstaat als het misbruik wordt gepleegd door andere leden van de LGBT-gemeenschap”, erkent Paulk. “Ont- en miskennen en zorgen van buiten de gemeenschap afdoen als latente homofobie zijn voorbeelden van reacties op seksueel geweld die voorkomen tussen leden van de LGBT-gemeenschap.”

Negatieve stereotypen

“Overlevers van misbruik weten soms niet waar ze terecht moeten omdat ze bang zijn niet geloofd of niet gesteund te worden, of omdat ze een ander lid van de gemeenschap niet willen zwart maken of negatieve stereotypen willen versterken”, aldus Paulk.

Gewond

Het percentage van stalken onder biseksuele vrouwen (37%) is meer dan het dubbele van dat van heteroseksuele vrouwen. Bijna 1 op de 3 biseksuele vrouwen (37%) raakte gewond als gevolg van verkrachting, lichamelijk geweld en/of stalken door een intieme partner. (KN/LifeSiteNews)