fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Hoop-tour in Zaandam: met het geloof erop uit

KN Redactie 1 september 2015
image

In Zaandam verzamelden zich op zaterdagochtend zo’n 25 tot 30 vrijwilligers van de parochies H. Bonifatius, H. Odulphus en H. Maria Magdalena uit de Zaanstreek. Ze vierden de H. Mis en bereidden zich gezamenlijk voor op de Impulsdag van de Hoop-tour. Een initiatief van het Platform voor r.k. Evangelisatie om parochies te helpen een meer naar buiten gerichte geloofsgemeenschap te worden.

Oproep om erop uit gaan

Kapelaan Johannes van Voorst tot Voorst, contactpersoon namens de parochies, vertelt aan KN wat de reden was om deel te nemen aan de tour: “Paus Franciscus roept ons op om erop uit te gaan. Tegen de verdringing dat alles minder gaat in de kerk. En dat hebben we gedaan.”

Mooie gesprekjes

Na een gezamenlijke lunch gingen vrijwilligers, 25 leden van de zanggroep KISI-KIDS en zanger Mario Raadwijk het centrum van Zaandam in om te getuigen van hun geloof. Kapelaan Van Voorst: “We waren in de drukste winkelstraat van Zaandam, de Gedempte Gracht. De KISI-KIDS zongen er en ondertussen deelden vrijwilligers kaarsjes uit aan voorbijgangers en nodigden hen uit die in de kerk aan te steken. Dat leverden af en toe mooie gesprekjes op. ‘Dank u dat u heeft geluisterd’ zei iemand.”

‘Positief nieuwsgierig’

In totaal hebben de vrijwilligers die middag “honderden kaarsjes” uitgedeeld met daaraan een kaartje met informatie en een website. “Zodat mensen die meer willen weten daar terecht kunnen.” De reacties waren positief zegt de kapelaan. “Er was een mooie openheid bij de mensen, ze waren positief nieuwsgierig.”

Honderd mensen

De kerk in het centrum was de hele middag open en er was mogelijkheid tot aanbidding van het Allerheiligste. Naar schatting zijn er in tweeënhalf uur “een goeie honderd mensen” naar de kerk gekomen. Dat is heel mooi, beaamt de kapelaan, “want de kerk ligt niet op de doorlopende route. Mensen moesten dus echt moeite doen om er te komen.”

‘Nieuwe hoop’

Ook de vrijwilligers uit de eigen parochies waren gesterkt door de Impulsdag. “Ze gaven bij de afsluiting aan dat de dag hen nieuwe hoop heeft gegeven.” Kapelaan Van Voorst kijkt tevreden terug op de dag: “In de aanloop er naartoe is het best spannend om zoiets te organiseren, maar als je er dan staat is het heel mooi om te doen.”

Meer informatie: www.hooptour.nl


Warning: Use of undefined constant PRODUCTION - assumed 'PRODUCTION' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/themes/kn/functions/default.php on line 21