fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Hoort islam bij Duitsland? Kritiek op Merkel

KN Redactie 15 januari 2015
image

Thilo Sarrazin verwijt de kanselares dat zij zich ongenuanceerd uitdrukt. “Het thema waar het om gaat is toch juist dat veel van hen niet goed integreren. Voor dat probleem zou mevrouw Merkel graag willen wegduiken”, zei Sarrazin tegen de Passauer Neue Presse. Uit de uitspraak van de kanselares valt niet op te maken of zij lering wil trekken uit de terreuraanslagen in Parijs, vindt de SPD-politicus en auteur van Deutschland schafft sich ab. Er zijn “veel lezingen van de islam die met onze voorstellingen van vrijheid van meningsuiting en democratie niet in overeenstemming zijn te brengen”.

Trots
Tegen het Handelsblatt zei Sarrazin dat de Turkse premier Ahmet Davutoglu, die deze week een bezoek brengt aan Duitsland “nooit de zin over zijn lippen zou kriigen dat het christendom deel uitmaakt van Turkije”. Daar is men erin geslaagd het aandeel van christenen sinds 1918 “met succes van 25 procent van de bevolking terug te bringen naar onder de één procent en men is daar trots op.”

Bruine moeras
De uitspraak dat “de islam bij Duitsland hoort” is volgens Sarrazin als feitelijke beschrijving “banaal”. “Want natuurlijk zijn vier miljoen in Duitsland wonende mensen van het islamitische geloof een deel van dit land, niet meer of minder dan een vereniging voor Beierse klederdracht, het bruine moeras van de NSU of de rooie rakkers (Rote Socke) in Brandenburg.” Wanneer de kanselares echter had willen suggereren dat “de islam een historisch gegroeid onderdeel is van de Duitse cultuur, traditie en levenswijze, dan is het antwoord nee”, aldus Sarrazin. Als “openbaringsreligie” heeft de islam bovendien geen “objectief grijpbare gestalte, maar is datgene wat moslims geloven”, voegde hij hieraan toe. Elke interpretatie is net zo geldig als een andere.