fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Hostietekort in Venezuela

KN Redactie 17 augustus 2015
image

Dat meldt CNA. De schaarste aan meel is een gevolg van de economische crisis waarin het land verkeert.

Bestanddeel van de eredienst

Volgens de Venezolaanse tv-zender Caracol TV is de maandelijkse productie teruggevallen van 80.000 naar 30.000. Het ongedesemde brood is een belangrijk bestanddeel van de katholieke eredienst.

Op zoek naar meel

Volgens pater Luisio Mass, prior van een kloostergemeenschap die hosties bakt, worden alle parochies in de drie noordelijke deelstaten van Venezuela erdoor getroffen. In plaats van de gemiddeld 8.000 hosties kunnen er nog slechts 1500 worden geleverd.
Verschillende parochies zijn nu zelf op zoek naar het speciale meel.

Inflatie 1250%

Venezuela kampt met enorme tekorten aan onder meer voedsel, toiletpapier, medicijnen en auto-onderdelen. De voedselprijzen zijn met 92% gestegen, de inflatie met 1250%.

Onbetaalbaar

Volgens de krant El Tiempo heeft de regering in 2003 prijscontrole ingevoerd op 165 producten, waaronder schoonmaakmiddelen, granen, meel, luiers, tandpasta en suiker.
Omdat dit de enige nog betaalbare goederen zijn, worden zij massaal door de bevolking ingeslagen om op de zwarte markt te worden verkocht voor gemiddeld vier keer de prijs. De overige producten waarop geen prijscontrole is zijn onbetaalbaar geworden door de inflatie.

Vijf uur in de rij

De overheid heeft een distributiesysteem ingevoerd waardoor lange rijen voor de winkels staan. Een Venezolaan staat gemiddeld vijf uur per week in de rij voor basisbenodigdheden. 65% van hen verkoopt de goederen door.