fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Houellebecq: Soumission – een behoorlijk katholieke roman

KN Redactie 17 januari 2015
image

Het toeval wilde dat het recensie-exemplaar van Soumission (‘Onderwerping’) op 7 januari op de deurmat viel, de dag van de aanslag op Charlie Hebdo. De katholieke literatuur (Bloy, Péguy, zelfs Quadragesimo Anno) blijkt er een aanzienlijke rol in te spelen. Niet alleen omdat de vereenzaamde hoofdpersoon ‘François’ (‘Fransman’) gespecialiseerd is in de katholieke estheet J.K Huysmans (lievelingsauteur van Antoine Bodar en Jan Siebelink) en in diens spoor even katholiek lijkt te worden, maar ook omdat de moslim Mohammed Ben Abbes die in het boek aan de macht komt, het distributisme van G.K. Chesterton adopteert als economische heilsleer. Tegelijk keert dit prettige islamitische bewind enorme bedragen aan kinderbijslag uit. Vrouwen kunnen thuisblijven, en mede dankzij het feit dat polygamie wordt toegestaan is de werkloosheid opgelost.

Hoe is Abbes president van Frankrijk kunnen worden? Met geld uit de Golfstaten en met hulp van de overige partijen omdat het Front National op winst staat en Martine Le Pen presidente dreigt te worden. Dat mag in geen geval, omdat zij het land uit de EU zal halen, terwijl Frankrijk daar juist in dient op te gaan. Het gaat er de politiek immers om Eurabia te kunnen stichten. (Volgens islamologe Bat Ye’or – die ook genoemd wordt – wil de EU een Romeins Rijk stichten dat ook Noord-Afrika en het Midden-Oosten omvat.) Voor deze nieuwe superstaat is een milde islamisering van het geheel onvermijdelijk. Wat dan gebeurt, laat Houellebecq zien in deze geniale roman d’anticipation, zoals Alain Finkielkraut het noemde.

Het was een aparte ervaring dit gedachtenrijke boek te lezen bij de dramatische gebeurtenissen van afgelopen week. Hoe sereen het ook geschreven is, het heeft al veel ophef veroorzaakt en zal dat blijven doen. De Nederlandse vertaling staat gepland voor mei. Als pure fantasie is deze zinzoekende roman in zekere zin realistischer en journalistieker dan wat je in de krant kunt lezen. Hoewel mooier geschreven dan Elementaire deeltjes ben ik over Houellebecq puur literair nog steeds niet zo enthousiast. Maar zeker is dit een hilarisch boek, hoewel aan de tekst geen merkbare ironie is toegevoegd, terwijl de inhoud niet beledigend is voor wie dan ook. De implicatie ervan is natuurlijk wel dat Europese volken politiek inmiddels onmondig gemaakt zijn en rijp voor islamisering: onderwerping dus. Ik ben er alleen nog niet zo zeker van dat dit alleen maar een romanwerkelijkheid is.

Michel Houellebecq, Soumission. Uitg. Flammarion. Uitg. Flammarion, 300 pp., pb., € 21,-, ISBN 978 2 0813 5480 7.