fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Imam roept Franse moslims op tot massaal protest

KN Redactie 9 januari 2015
image

Dat meldt de katholieke krant La Vie.

Tareq Oubrou, rector van de Grote Moskee van Bordeaux, verklaarde na zijn ontmoeting woensdag met paus Franciscus: “De vrede in de samenleving wordt bedreigd. De moslims van Frankrijk moeten massaal de straat op gaan om hun afschuw tegen deze misdaad uit te drukken.”

Ontmoeting met Franciscus
Oubrou is een van de vier moslimgeleerden die woensdag een al langer geplande interreligieuze ontmoeting hadden met paus Franciscus. Op dezelfde dag vond in Parijs de gruwelijke moordpartij plaats op de redactie van het satirische blad Charlie Hebdo door moslimextremisten. Daarbij vielen twaalf doden.

Rand van oorlog’
De in Marokko geboren imam benadrukte tegenover La Vie dat deze moordaanslag zijn eigen standpunt fundamenteel heeft veranderd. Tot dan toe stond hij afwijzend tegenover de veelgehoorde eis aan moslims om islamitisch geweld eenduidig te veroordelen. Maar op dit ogenblik verkeert men volgens hem “op de rand van oorlog”.

Dialoog noodzakelijk
Mohammed Moussaoui, voorzitter van de Verenigingen van Moskeeën in Frankrijk, heeft in Rome naar aanleiding van de gebeurtenissen in Parijs benadrukt dat dialoog tussen de godsdiensten nu des te noodzakelijker is.
Hij verwijt de terroristen de islam voor hun doeleinden te instrumentaliseren.

Einde laïcisme
Volgens bisschop Michel Dubost, namens de Franse bisschoppenconferentie belast met de interreligieuze dialoog, verklaarde bij dezelfde gelegenheid dat de aanslag het Franse laïcisme fundamenteel zal veranderen. De openbare scholen mogen godsdienstonderricht niet langer afwijzen. Het huidige laïcisme berust volgens hem op een “krasse onwetenheid” die uiteindelijk het extremisme in de kaart speelt.