Dat meldt The Vatican Insider.
Op 25 april werd Nepal getroffen door een aardbeving met een kracht van 7.8 op de schaal van Richter. Na deze schok, de zwaarste in de geschiedenis van het land, volgde twee weken later een tweede aardbeving. In totaal vielen er volgens de officiële telling 8900 doden en werden meer dan 600.000 huizen vernield. Rond drie miljoen inwoners zijn door de ramp getroffen doordat zij dakloos zijn geworden, hun bedrijven of scholen zijn verwoest.
De katholieke hulporganisatie Caritas Nepal is een van de actiefste in het land, dankzij steun van Caritas Internationalis. Dat heeft 342.000 mensen kunnen helpen met onder meer voedsel, water, hygiënesets en bouwmaterialen.
Volgens secretaris-generaal Pius Perumana ofm.cap. van Caritas Nepal is er een uitstekende samenwerking tussen de vrijwilligers en de Nepalese overheid. Daarnaast is er een intensieve samenwerking met Caritas in veertig andere landen.
“Het Nepalese volk heeft saamhorigheid en compassie laten zien: dit vertoon van edelmoedigheid biedt hoop voor verwoeste levens.”
Volgens Michel Roy van Caritas Internationalis is het “onze taak om echt hoop te laten herleven, en niet alleen een stuk brood te geven”. Caritas probeert met duurzame samenwerkingsverbanden hulp op gang te houden.
Daarbij zijn ook de meest afgelegen gebieden bereikt en zijn sociaal zwakkere groepen benaderd. Er worden plannen gemaakt om nog eens 11.000 gezinnen op het platteland te helpen hun leven weer op de rails te krijgen.
Desondanks zijn volgens de VN nog bijna drie miljoen mensen afhankelijk van humanitaire hulp. Van hen is een miljoen minderjarig.
Pogingen van het internationale Jubilee Network om het IMF te bewegen de schuldenlast van Nepal te verlichten hebben echter niets uitgehaald. Zo werd gewezen op het speciale fonds dat het IMF heeft gesticht om arme landen te helpen die geteisterd zijn door natuurrampen.
Hoewel Nepal in aanmerking zou komen voor een bijdrage oordeelt het IMF dat het land economisch niet hard genoeg getroffen zou zijn door de aardbeving.
Nepal staat voor ongeveer drie miljard dollar in het krijt bij het IMF, de Wereldbank en de Aziatische Ontwikkelingsbank. Een gedeeltelijke kwijtschelding daarvan zou het land al in staat stellen om de gevolgen van de aardbeving sneller te boven te komen.