fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

India: verdwenen christelijk echtpaar vermoedelijk vermoord

KN Redactie 29 juli 2015
image

Het gaat om de plaatselijk geliefde christelijke leider Dhubaleswar en zijn vrouw. Zij verdwenen een aantal dagen geleden spoorloos, maar alles wijst erop dat de twee zijn vermoord.

Paramilitaire politie

Het echtpaar beklom zondag samen met enkele anderen een heuveltop bij hun dorp Pangalipdar waar bereik is voor mobiele telefonie. Terwijl het echtpaar nog aan het bellen was daalden de anderen al af richting dorp. Zij werden onderweg staande en onder schot gehouden door twee leden van de paramilitaire politie CRPF. Zij mochten verder nadat zij hadden verteld dat ze op de heuvel hadden gebeld en dat daar nog twee vrienden aan het bellen waren. Onderweg naar huis hoorden ze verschillende schoten vanaf de heuveltop. Zo’n twintig dorpsbewoners wilden poolshoogte gaan nemen, maar schrok daarvoor terug uit vrees voor de CRPF.
Maar toen het echtpaar de volgende dag niet thuis werd aangetroffen is men gaan zoeken. Daarbij zijn op de plaats waar zij het laatste zijn gezien bloedvlekken, een herenvest en twee paar slippers aangetroffen.

Maoïstische rebellen

Lokale media doen voorkomen of er op de heuvel een confrontatie zou hebben plaatsgevonden met maoïstische rebellen en dat daarbij doden zouden zijn gevallen. “Absoluut onjuist”, aldus priester Ajaya Kumar Singh, directeur van het Forum voor Sociale Actie. “Zij waren geen maoïsten, maar gewone christenen, en vermoord in koelen bloede.
“Dit is een overwegend christelijk dorp”, aldus de priester. Na het wekenlange antichristelijk geweld in hetzelfde district in 2008 zijn de jonge mensen weggetrokken op zoek naar werk.
De dorpsbewoners hebben een aanklacht ingediend en eisen dat de lichamen van de twee worden teruggegeven aan de twee dochters van het echtpaar.

Schrik

Pikant detail is dat de zeven onschuldige christenen die veroordeeld zijn voor de moord in augustus 2008 op de radicale swami Laxmanananda Saraswati uit hetzelfde dorp komen. Die moord vormde het startsein voor een goed voorbereide golf van geweld tegen christenen, ondanks het feit dat maoïstische activisten de moord onmiddellijk opeisten. Dat er nu opnieuw geweld tegen christenen zou hebben plaatsgevonden heeft de lokale bevolking schrik aangejaagd, melden verschillende bronnen.


Warning: Use of undefined constant PRODUCTION - assumed 'PRODUCTION' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/themes/kn/functions/default.php on line 21