fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

India wil verbod op draagmoederschap

KN Redactie 2 november 2015
image

Dat meldt CNA. “De Indiase regering is niet voor commercieel draagmoederschap en draagmoederschap is uitsluitend voor gehuwde Indiase onvruchtbare paren en niet voor buitenlanders”, aldus een verklaring van de Indiase regering.

Beperkende maatregelen

Tot nu toe komen buitenlanders in aanmerking voor draagmoederschap in India op voorwaarde dat het gaat om heteroseksuele paren die minstens twee jaar gehuwd zijn.
Om misbruik te voorkomen wil de regering draagmoederschap beperken tot de eigen staatsburgers en dan alleen gehuwde heteroseksuele paren die te lijden hebben onder onvruchtbaarheid. Het parlement moet nog instemmen met het wetsvoorstel.

Lucratief

Volgens CNA zijn er teveel aanwijzing over uitbuiting van vrouwen en in de steek gelaten baby’s.
In de commerciële draagmoederhandel in India zou jaarlijks een miljard dollar omgaan. Vooral oudere vrouwen, onvruchtbare stellen of homparen zouden Indiase draagmoeders inhuren.
Volgens de Washington Post worden jaarlijks bijna drieduizend draagmoederkinderen voor buitenlanders gebaard. De kosten liggen tussen de 16.000 en 27.000 euro, waarvan rond 7.000 euro voor de moeder zelf is.

Armoede

De regering wil die handel aanpakken nu steeds vaker blijkt dat vrouwen uit armoede besluiten tot draagmoederschap. Uit interviews door Reuters blijkt dat de meeste vrouwen geen idee hebben dat ze extra risico’s lopen.
De regering wil niet alleen beschermende maatregelen, maar wil ook commercieel draagmoederschap verbieden en strafbaar stellen.