Onder die richtlijn, die in juli werd ingevoerd, kunnen volgens de Indiase bisschoppenconferentie ook homokoppels, ongehuwde stellen en gescheiden mensen kinderen kunnen adopteren.
De Missionarissen van Naastenliefde hebben weeshuizen in heel India. Achttien ervan zijn door de overheid erkende centra die kinderen ter beschikking stellen voor adoptie.
De zusters hebben die status nu ter beschikking gesteld. In een verklaring van 10 oktober schrijven ze “vrijwillig” tot dat besluit te zijn gekomen, nadat ze geïnformeerd waren dat ze aan alle voorwaarden van de nieuwe richtlijn zouden moeten voldoen.
“Als wij het werk dat Moeder Teresa heeft opgezet, zouden voortzetten, dan zou het moeilijk zijn geweest te voldoen aan alle bepalingen”, aldus de zusters in de verklaring.
Ze schrijven verder dat ze “hartelijk en gratis ongehuwde moeders, ondervoede kinderen en kinderen met een beperking zullen blijven dienen” in al hun instellingen, “ongeacht kaste, overtuiging en godsdienst”.
Algemeen overste zuster Prema zei tegen ucanews.com dat haar zusters nog niet besloten hebben hoe het verder moet met de aan hun zorgen toevertrouwde kinderen. Voor de kinderen met een beperking zullen zij in ieder geval “levenslang” zorgen.
Zuster Prema zeggen om hoeveel kinderen het bij de Indiase adoptiecentra van de zusters gaat. Volgens de Indiase overheid vonden tussen april 2014 en maart 2015 in India bijna vierduizend binnenlandse adopties plaats.
De Indiase bisschoppen steunen het besluit van de zusters. Een woordvoerder zei dat de richtlijn adoptieouders ook de mogelijkheid zou geven te kiezen uit maximaal zes kinderen, wat “de waardigheid van de kinderen kwetst”.
De bisschoppen gaan onderzoeken of er mogelijkheden zijn om de gevolgen van de richtlijn kunnen verzachten.
De zalige Moeder Teresa stichtte het eerste weeshuis van de Missionarissen van Naastenliefde in 1955 in Calcutta, vijf jaar na de oprichting van de orde.