Dat meldt AsiaNews. Zeer onlangs wees hetzelfde Hof erkenning van religieus gemengde huwelijken onder druk van de MUI af.
Volgens mensenrechtenactivist Nursjahbani Katjasungkana heeft het Hof met de leeftijdsverlaging de deur opengezet voor gedwongen huwelijken, zelfs met minderjarigen. Volgens hem hebben de rechters het huwelijk met meisjes vanaf 16 jaar gelegaliseerd doordat dezen als “volwassen” en “rijp” moeten worden beschouwd. De argumentatie van het Hof zet daarmee de deur open naar huwelijken met minderjarige meisjes.
Volgens Katjasungkana is het oordeel tot stand gekomen onder druk van de MUI, wier oordeel meer gewicht in de schaal legt “dan de wet of het welzijn van jonge mensen”. In het verleden gold een meisje als huwelijksrijp vanaf de eerste menstruatie. Voor islamisten, die al jaren ijverden voor verlaging van de leeftijdsgrens, zijn meisjes daarmee rijp voor het huwelijk.
Katjasungkana wijst erop dat meisjes tegenwoordig veel vroeger beginnen met menstrueren dan vroeger. In plaats van het gezond verstand en de medische kennis te gebruiken hebben de rechters naar het oordeel van de MUI geluisterd.
Volgens recent onderzoek van de Indonesische Vrouwencoalitie trouwt 20% van de Indonesiërs tussen de 13 en 15 jaar, hoewel dat bij wet verboden is. 39% van de meisjes trouwt tussen hun 15e en 17e.
De Indonesische autoriteiten geven de laatste jaren steeds vaker toe aan de MUI, die zichzelf de rol heeft toegemeten van ‘morele observator’ van de samenleving. In de provincie Atjeh is de sharia ingevoerd en mogen vrouwen sindsdien geen strakke broeken of rokken meer dragen. Ook is gescheiden onderwijs ingevoerd, mogen vrouwen niet meer ‘s nachts over straat en zijn vrouwelijke etalagepoppen verboden.