fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Indonesiërs protesteren tegen terreur

KN Redactie 19 januari 2016
image

De demonstratie, die al eerder was gepland, volgde vier dagen na de bloedige aanslagen die worden geassocieerd met IS.

Tolerant en vredelievend

De demonstratie wilde onderstrepen dat Indonesië een vredelievende en tolerante natie is die “niet zal toegeven aan de dreiging van terrorisme”, meldt AsiaNews.
De interreligieuze bijeenkomst was begin januari aangekondigd door de Nahdlatul Ulama, ’s lands grootste islamitische organisatie. Katholieken, protestanten, confucianisten, hindoes, boeddhisten en taoïsten zegden direct hun deelname toe, samen met hoge regeringsfunctionarissen en vertegenwoordigers uit de samenleving.
Namens de Indonesische bisschoppenconferentie nam bisschop Yohanes Harun Yuwono aan de demonstratie deel.

Liefde als basis

“Iedere godsdienst leert het fundamentele principe van liefde”, aldus ex-generaal Ryamizard Ryacudu. “Zij nodigen hun volgelingen uit om elkaar lief te hebben. Het hangt van ons en niet van anderen af of Indonesië zich ontwikkelt of instort. Iedere terreurdaad is tegengesteld aan de echte waarden van iedere godsdienst en daarom wijzen wij die af”, aldus de minister van defensie.
Hij riep de aanwezigen op tot patriottisme, “want terreur en radicalisme zijn onze gemeenschappelijke vijand”.

Hoop op navolging

Bisschop Yuwono liet zich verheugd uit over de bijeenkomst en zei te hopen dat dergelijke bijeenkomsten ook in andere grote steden navolging zullen krijgen.
“Ik waardeer dit initiatief. Ik hoop echt dat degenen die de pluralistische geest van Indonesië willen versterken in staat zullen zijn dat over te brengen op degenen die er niet bij waren.”

Verdachten opgepakt

Bij de aanslagen kwamen acht mensen om het leven, onder wie vier terroristen. Onder de gewonden is een Nederlander. Bij de klopjacht op mogelijke mededaders en hun handlangers heeft de politie twaalf verdachten opgepakt.