fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Info-folder Intelligent Design voor docenten

KN Redactie 17 juni 2015
image

En dus niet primair of noodzakelijk vanuit een ongeleid proces als natuurlijke selectie. Omdat het daarmee het heersende neodarwinisme uitdaagt, stuit het – zoals alle paradigmatische omslagen – op grote weerstand vanuit het establishment.

Verboden vragen
Zo wordt ID vaak polemisch als ‘anti-evolutie’ of ‘creationistisch’ weggezet. Wetenschappers en wetenschapsjournalisten verliezen nogal eens de maatstaven van integriteit uit het oog, zodra dit onderwerp aan de orde komt. Volgens de atheïstische filosoof Thomas Nagel, die in zijn spraakmakende essay Geest & kosmos het failliet van het neodarwinisme al voorziet, durft ID de juiste – door het neodarwinisme verboden – vragen te stellen en verdient het alleen al daarom lof. Een wetenschappelijke mentaliteit begint immers met een open geest.

Evolutie
Het Discovery Institute in Seattle is het wetenschappelijk centrum van de ID-beweging. Om tegemoet te komen aan de behoefte van leraren om hun leerlingen kritisch voor te lichten over evolutie (kritisch wil niet noodzakelijk zeggen: afwijzend) heeft dit instituut een nieuwe gratis informatiefolder uitgebracht voor leraren: de Educator’s Briefing Packet. De folder is als pdf hier te downloaden.

Intimideren
Overigens raadt de folder docenten af in hun eentje iets te ondernemen. Beter is het naar draagvlak te zoeken. Darwinisten zullen proberen “de status quo te bewaren door te dreigen je belachelijk te maken en met persoonlijke aanvallen. Hun doel is je tot zwijgen te intimideren. Blijf trouw aan je overtuigingen – en bedenk dat je dit doet voor je leerlingen, zodat ze niet gedesinformeerd en geindoctrineerd zullen worden op het onderwerp van de oorsprong van het leven.” (KN/Evolution News)