fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Intelligent Design-docu: snap evolutie in twintig minuten

KN Redactie 8 oktober 2015
image

Dan krijg je een idee van de problemen waar natuurlijke selectie voor staat, hoewel zij door de biologie al lang geleden natuurwettig en overtuigend veroordeeld is als de 'dader' van nieuwe soortontwikkeling en evolutie. Maar klopt dat wel? Wat is het bewijs? Is er dat wel en zo ja, is het niet op drogredenen gebaseerd? Is natuurlijke selectie bij nader inzien niet de Lucia de B. van de wetenschap?

Ijzeren kooi

Een nieuwe documentaire 'Het informatieraadsel' (The Information Enigma) legt in goed twintig minuten het nieuwe evolutiedenken uit, dat vertrekt vanuit de constatering dat de werkelijkheid, ook de biologische, gebaseerd moet zijn op ontwerp. Dat spoort natuurlijk met het christendom, wat het er alleen maar aantrekkelijker op maakt. Hoewel, dat zou ook wel eens de reden kunnen zijn dat de krachtige argumenten van het nieuwe evolutiedenken op breed verzet binnen de natuurwetenschap stuiten, vrijwillig opgesloten als die zit in een naturalistische ijzeren kooi. Maar de atheïstische filosoof Thomas Nagel durfde Intelligent Design in zijn spraakmakende Mind & Cosmos te prijzen, omdat deze stroming "de juiste vragen" stelt. Ongemakkelijke vragen, die niet welkom zijn bij het soort wetenschappers dat al bij voorbaat weet hoe het zit....

Doelmatige rangschikking

De grote wetenschappelijke ontdekking van onze tijd, zo legt Stephen C. Meyer in de documentaire uit, is dat het leven samengesteld is uit een soort alfabetisch snoer, dat betekenis overbrengt op dezelfde manier als een alfabetische code doet met de zin, die u nu leest. Het eenvoudigste en krachtigste inzicht brengt Intelligent Design over als het laat zien dat gecodeerde informatie, of het nu een boek, een blog of een DNA-molecuul is, altijd ontleend wordt aan een doelmatige rangschikking van 'letters'. Als u dat snapt, met de consequenties daarvan, bevindt u zich met één klap in de voorhoede van het wetenschappelijke denken. En dat in twintig minuten! (KN/Evolution News)