fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Interview met gezin Asia Bibi: ‘Ze sloegen haar voor onze ogen’

KN Redactie 4 februari 2015
image

Masih deed dit in een interview met de BBC. Bibi kreeg de doodstraf omdat zij de profeet Mohammed zou hebben beledigd, iets dat zij altijd krachtig heeft ontkend. Ze zit al meer dan vier jaar onder erbarmelijke omstandigheden gevangen. Volgens Masih heeft de Pakistaanse blasfemiewet “onze levens vernietigd. Ik roep de internationale gemeenschap op te helpen. En ik vraag de Pakistaanse regering de wet te herzien”.

Op de vlucht
Het gezin van Bibi – naast haar man hun vijf kinderen – is al bijna vijf jaar ondergedoken. Ze zijn op de vlucht sinds het moment dat Bibi werd gearresteerd. Volgens Masih hing hen sindsdien de dreiging vermoord te worden boven het hoofd.

‘Doodsbedreigingen’
“Wij krijgen doodsbedreigingen”, aldus Masih tegenover de BBC. “Wij kunnen niet lang op dezelfde plaats blijven. We leven verborgen. Het is erg moeilijk, speciaal voor de kinderen. Zij kunnen zich niet settelen of studeren. Het is geen normaal leven om steeds in angst te leven.”

Onrein
Bibi raakte in de problemen toen zij in discussie raakte met een groep moslimvrouwen. Die zeiden dat de bron waaruit zij water wilde halen, onrein was geworden omdat een christelijke vrouw die had aangeraakt.

Menigte
Dagen later beschuldigden ze haar ervan de islamitische profeet Mohammed te hebben beledigd. Een menigte achtervolgde haar.

‘Voor onze ogen’
“Ze gingen naar velden en sloegen haar en scheurden haar kleren. Ze sloegen haar voor onze ogen”, zegt haar veertienjarige dochter Esham tegen de BBC. “Wij huilden, smeekten hen haar te laten gaan en op te houden haar te slaan. Ze deden dat bijna een uur.”

‘Geslagen en gemarteld’
Volgens Esham sloegen ze ook haar toen zij probeerde haar moeder te verdedigen. Op dat moment, vertelt ze, begreep ze niet wat er met haar moeder gebeurde. Later hoorde ze dat het om blasfemie ging. “Ik probeer de manier waarop zij die dag werd geslagen en gemarteld te vergeten”, zegt het meisje nu.

Debat
In de nasleep van de zaak brak debat los over de beruchten Pakistaanse blasfemiewetten. Twee prominente politici die zich er tegen uitspraken, werden vermoord.

Salman Taseer
De islamitische gouverneur van Punjab, Salman Taseer, werd neergeschoten door zijn eigen lijfwacht omdat hij het opnam voor Asia Bibi en zei dat de vrouw gratie moest krijgen. De moordenaar wordt door velen in Pakistan als een held gezien.

Shahbaz Bhatti
Niet lang daarna werd de katholieke minister voor Minderheden Shahbaz Bhatti vermoord omdat ook hij zich tegen de wet uitsprak.