fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Iraakse bisschop: zorg over terroristen onder asielzoekers terecht

KN Redactie 6 januari 2016
image

Dat zegt mgr. Bashar Warda, de chaldeeuws katholieke aartsbisschop van Erbil, de hoofdstad van Iraaks Koerdistan. “Dat er risico’s zijn, valt niet te ontkennen. Ook de Koerdische regering onderkent dat. Zo zaten er IS-jihadisten onder de christelijke vluchtelingen die de Koerdische zone binnenvluchtten”, aldus mgr. Warda deze week in gesprek met Katholiek Nieuwsblad.

Niet naïef zijn

Desondanks vindt de aartsbisschop dat “de juiste menselijke houding” tegenover vluchtelingen “bereidheid te helpen” moet blijven. “Niet naïef, maar met inachtneming van verstandige voorzorgen.” Europa moet toch in staat geacht worden asielaanvragen van geval tot geval te bekijken, aldus de aartsbisschop. Volgens hem zijn overigens christenen in de Koerdische zone wel veilig. Zij worden door de moslims daar gastvrij opgevangen.

Oorzaken bestrijden

Mgr. Warda betreurt de christelijke exodus vanwege de islamitische terreur, en probeert katholieke gezinnen te bewegen in hun regio te blijven. Ook de Europese landen zouden zich niet moeten beperken tot het hoofd bieden aan de immigratieproblemen, maar de oorzaken helpen bestrijden waardoor mensen huis en haard verlaten. “Doe iets, vóórdat mensen besluiten die reis te ondernemen.”