fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Iraakse pater waarschuwt Europa voor destabilisatie door vluchtelingen

KN Redactie 26 november 2015
image

Europa staat mogelijk eveneens destabilisatie te wachten, zegt Nagib in gesprek met persbureau Kathpress. Het is de taak van de autoriteiten nauwkeurig onderscheid te maken tussen vluchtelingen en terroristen, aldus de pater. Hij twijfelt er ook aan of moslims de mentaliteit kunnen opgeven om zichzelf superieur te wanen aan niet-moslims.

Winstpunt

Onder de vluchtelingen die momenteel naar Europa komen is maar een tot twee procent christen, aldus Nagib. De christenen probeerden langs andere, legale wijze naar het Westen te komen, wat echter bijna onmogelijk is. Een christelijk gezin heeft volgens de pater nauwelijks kans op een visum voor een westers land. Dit terwijl juist zij een winstpunt voor westerse samenlevingen zijn. "Wij hebben dezelfde mentaliteit als jullie; wij zouden gemakkelijk integreren", aldus Nagib.

Niemand luistert

Volgens de pater leven christelijke vluchtelingen uit angst zo goed als nooit samen met moslims, noch in de kampen in Syrië noch op de vluchtroutes naar Europa. De pater zelf is bijna nog bezorgder voor de toekomst van Europa dan voor die van het Midden-Oosten, zegt hij. "Dat leert ons onze ervaring als christenen onder moslims. Maar niemand luistert naar ons. Europa begrijpt ons niet."

Koerdistan

Volgens de pater kan het in Syrië alleen maar met Assad tot een realistische oplossing en vrede komen. De westerse acties in Syrië zijn tot nu toe veel te zwak. Eerst moet Islamitische Staat worden overwonnen. Dan is in elk geval Koerdistan veilig gesteld. IS is echter minder een staat dan een ideologie. Die moet in tweede instantie bestreden worden.

Geen toekomst

In Noord-Irak zijn ongeveer drie miljoen vluchtlingen. 120.000 christenen moesten in de zomer van 2014 voor IS vluchten uit de vlakte van Ninive naar het veilige Koerdistan. De situatie daar is beter dan in Bagdad, maar ook daar zijn fundamentalistische stromingen, aldus Nagib, die voor christenen ook in Koerdistan geen toekomst ziet.

Vertrouwen verloren

De christenen hebben het vertrouwen in hun islamitische medeburgers verloren, aldus Nagib. Zij hebben hen tegen de terroristen van IS nauwelijks geholpen en hebben soms zelfs aan de plunderingen en verdrijvingen meegedaan. Dat vertrouwen kan slechts zeer geleidelijk hersteld worden, zo dat al kan. Inmiddels zijn echter ook veel moslims in de IS-gebieden erachter gekomen wat zij zich met de terroristen op de hals gehaald hebben.

Folteren

De dominicanen hebben hun kloosters in Karakosh en Mosoel op moeten geven, meldt Nagib. Ze zullen daar terugkeren als de veiligheidssituatie dat toelaat. Veel kerken en kloosters zijn verwoest of tot moskee gemaakt. "Uit onze kerk in Mosoel hebben ze en gevangenis gemaakt, waarin ze folteren", aldus Nagib.