fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Irak: Chaldeeuws-katholieke Kerk vraagt bescherming na moord op twee gelovigen

KN Redactie 15 juli 2015
image

Vier Chaldeeuws-katholieken werden in de afgelopen twee weken in Bagdad ontvoerd. Twee van hen zijn vermoord, ondanks de betaling van losgeld aan de ontvoerders.

Dat heeft de Chaldeeuws-katholieke Kerk gemeld aan AsiaNews.

‘Bijgedragen’

In de verklaring hekelt het patriarchaat de verslechterde veiligheidssituatie voor christenen in Bagdad. Christenen in Bagdad moeten niet alleen vrezen voor hun leven, maar ook voor hun eigendommen. Ze worden op verschillende manieren bedreigd en afgeperst om hun huizen en bezittingen af te staan, stelt het patriarchaat.

De Chaldeeuws-katholieke Kerk herinnert de Iraakse overheid eraan dat christenen “volwaardige burgers van de staat” zijn die in Irak al “honderden en honderden jaren hebben bijdragen aan de beschaving en haar cultuur”.

Bescherming

Het patriarchaat roept de “overheid en de veiligheidstroepen in Bagdad op om het leven en de eigendommen van onze mensen te beschermen”.

De christenen in Bagdad moeten beschermd worden tegen “slechte mensen” die met “vervalste documenten huizen en huisraad van christen willen grijpen”, aldus het patriarchaat.

‘Schandalige gedrag’

“Ook krijgen ze dreigberichten via hun mobiele telefoon waarbij ze opgedragen wordt ontslag te nemen. Dit schandalige gedrag veroorzaakt angst en vernietigt het nationale mozaïek van de Iraakse samenleving en verzwakt het prestige en het gezag van de staat. Deze angstaanjagende methoden leiden tot hun emigratie en dit is een groot verlies voor de kracht van de nationale componenten”, aldus het patriarchaat in een verklaring.