fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Irak: ‘Kerk verdwijnt’ door christenvervolging

KN Redactie 13 augustus 2015
image

Dat schrijft hij in een brief aan missieorganisatie Fides. “De vervolging die onze gemeenschap moet doorstaan is zowel pijnlijk als zwaar. We worden persoonlijk geraakt door de noden en door de realiteit dat onze levendige Kerk voor onze ogen aan het verdwijnen is.”

Haat jegens minderheden groeit

Volgens Warda hebben inmiddels 5000 christelijke gezinnen het land verlaten sinds de zomer van 2014. Dit als gevolg van de opkomst van IS en de groeiende christenvervolging in Irak. “Het is geen geheim dat de haat jegens minderheden de laatste paar jaar geïntensiveerd is in bepaalde gebieden. Het is moeilijk om deze haat te begrijpen”, schrijft de aartsbisschop. “We worden gehaat omdat we volharden in het willen bestaan als christenen. Met andere woorden, we worden gehaat omdat we volharden in het eisen van een mensenrecht.”

Vraag om gebed en steun

Hij vraagt de gelovigen om twee dingen te doen: “allereerst te bidden voor alle vluchtelingen in de wereld en in Irak”. Ten tweede, “de relaties en netwerken te gebruiken die we hebben als deel van de Kerk van Christus”. De Nederlandse bisschoppen hebben opgeroepen om zaterdag 15 augustus de kerkklokken te luiden en te bidden voor vervolgde christenen.

Welzijn niet meer in eigen hand

“Ik kan niet luid genoeg herhalen dat ons welzijn, als een historische gemeenschap, niet langer in onze handen is", zegt Warda. "De toekomst zal komen, op een of andere manier, en voor ons betekent dit afwachten en zien welke soort hulp (militair, noodhulp) er komt.”