fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Iran laat vijf Iraans-Amerikaanse gevangen vrij, onder wie dominee Saeed Abedini

KN Redactie 20 januari 2016
image

De Amerikanen hebben twee Iraniërs vrijgelaten, en zeven Iraniërs tegen wie nog een proces liep clementie verleend. Zij zaten vast voor verboden handel met Iran.

Iran en de VS zouden verder hebben afgesproken dat de VS veertien Iraniërs niet langer zal proberen uit te laten leveren. Zij worden verdacht van wapenimport vanuit de VS naar Iran.

Gevaar staatsveiligheid

Dominee Saeed Abedini werd in 2012 opgepakt door de Iraanse autoriteiten en in 2013 door een Iraanse rechtbank tot acht jaar cel veroordeeld, omdat hij een gevaar zou zijn voor de staatsveiligheid.

Christelijk geloof

Mensenrechtenorganisaties stelden dat Abedini was opgepakt en veroordeeld vanwege zijn christelijk geloof en het verspreiden daarvan onder de bevolking.

‘De kinderen sprongen en dansen’

Abedini is getrouwd en vader van twee kinderen. Zijn vrouw en kinderen wonen in de Verenigde Staten.

Volgens zijn vrouw Naghmeh waren hun kinderen ontzettend blij toen ze het nieuws hoorden dat hun vader weer naar huis zou komen. “De kinderen sprongen en dansen in het rond. Ik vind het jammer dat ik er geen filmpje van heb gemaakt, het was zo’n mooi moment”, aldus Naghmeh tegen een verslaggever van de Amerikaanse tv-zender CBS.

Journalist en ex-marinier

Naast Abedini zijn Jason Rezaian, journalist van de Washington Post, Amir Hekmati, ex-marinier, Siamak Namazi en Nosratollah Khosravi vrijgelaten door Iran.

Rezaian werd vorig jaar november tot een gevangenisstraf veroordeeld wegens vermeende spionage.

Verder heeft Iran de Amerikaan Matthew Trevithick vrijgelaten. Zijn vrijlating maakte geen onderdeel uit van de gevangenenruil. Trevithick, die veertig dagen vastzat, studeerde in Iran.

Momenteel zijn Abedini en de andere vrijgelatenen voor medisch onderzoek in een militair ziekenhuis in Duitsland.

Druk uitgeoefend

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, diverse Europarlementariërs en verschillende mensenrechtenorganisaties hebben jarenlang druk uitgeoefend op Iran om de gevangen vrij te laten.