fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

IS executeerde in Syrië vooral burgers

KN Redactie 30 november 2015
image

  Dat heeft het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten bekendgemaakt. Opvallend is dat ook 415 mensen uit eigen gelederen zijn gedood.
Minstens 1945 terechtgestelden waren burgers die niet direct bij de gevechten betrokken zijn geweest, meldt AsiaNews. Onder hen zijn 107 vrouwen en minsten 77 kinderen. Alleen al afgelopen maand zijn er in het ‘kalifaat’ 53 mensen ter dood gebracht, onder wie 35 burgers.

Sharia

Daesh, zoals IS in het Arabisch wordt genoemd, past de islamitische Shariawetgeving meedogenloos toe. Mensen worden ter dood gebracht wegens hekserij, overspel, homoseksualiteit of vermeende collaboratie met de vijand.

Opstandige stam

Vooral de Soennitische Shaitatstam uit de noordoostelijke provincie Deir Ezzor moeten het ontgelden omdat zij zich vorig jaar tegen Daesh hebben verzet. Van de stam zijn rond 930 leden vermoord. 247 leden van rivaliserende groepen en Koerdische strijders werden omgebracht en nog eens 975 Assad-getrouwe militairen.

Eigen mensen

Opvallend is het hoge aantal executies van strijders uit eigen gelederen: Van hen werden er 415 gedood wegens spionage of poging tot desertie. Daarbij wordt niemand gespaard.
Vorige week werd het lot bekend van twee Bosnisch Oostenrijkse tieners, 16 en 14 jaar oud, die anderhalf jaar geleden naar Syrië waren gereisd om zich bij IS aan te sluiten. Het tweetal vormde een tijdje een uithangbord van Daesh, en toonde de meisjes met kalashnikovs en hun kersverse echtgenoten, twee Jihadstrijders. Het ene meisje kwam onlangs om bij gevechtshandelingen, de ander werd gesnapt toen zij poogde te vluchten en werd doodgeslagen.

Sinds in 2011 in Syrië de ‘Arabische Lente’ aanbrak en al snel in een burgeroorlog ontaardde, zijn er meer dan 250.000 mensen omgekomen. Vier miljoen Syriërs zijn hun vaderland ontvlucht.