fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

IS onthoofdt Aramese priester (*)

KN Redactie 6 februari 2015
image

Dat meldt Elsevier. De Aramese Beweging voor de Mensenrechten (ABM) luidt de noodklok over de situatie van Aramese christenen in gebied dat door IS wordt bezet.

De Aramese priester Bulus Ya’qub werd volgens lokale media deze week onthoofd in het Ghazlani Camp ten zuiden van Mosoel. Eerder werd zijn kerk al door IS-militanten opgeblazen. De Aramese Beweging voor de Mensenrechten (ABM) luidt de noodklok over “brute moordpartijen” op Aramese christenen die consequent buiten de media blijven.

Volgens ABM heeft IS de Syrisch-Orthodoxe kathedraal in Mosoel tot een moskee ongevormd en zijn de kruizen van meer dan 30 kerken in Mosoel verwijderd. (KN/Elsevier)

(*) Rectificatie: Het bericht is inmiddels ontkend door het chaldeeuwse patriarchaat aan wie de genoemde priester onbekend is, zo meldt AsiaNews. Er zouden geen priesters meer in handen zijn van IS. De Aramese Beweging voor Mensenrechten (ABM) laat in een persbericht weten te betreuren dat ze het bericht over de vermoorde priester klaarblijkelijk ten onrechte heeft verspreid. Dat doet echter niets af aan het feit dat “de christelijke minderheid die vanaf het begin van het christendom in en rond Mosoel woonde, daar door ISIS volledig is verdreven.”