fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

IS ontvoert zeker 90 christenen in Syrië en 30 sjiieten in Afghanistan

KN Redactie 24 februari 2015
image

Dat melden persbureau Reuters en het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

Vermoedelijk gaat het om Assyrische christenen, die maken in Syrië zo’n vijf procent van de bevolking uit.

De islamitische terreurgroep viel maandag twee overwegend christelijke dorpen in het noordoosten van Syrië aan, nabij de Turkse grens.

Betrouwbare bronnen hebben aan het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten gemeld dat uit het dorp Tal Shamiram 56 mensen zijn gekidnapt door IS.

“De bronnen bevestigen dat ze via draadloze apparaten gehoord hebben dat IS-strijders zeggen dat ze 56 ‘kruisvaarders’ vasthouden”, aldus het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

Daarnaast ontving de mensenrechtenorganisatie informatie dat “tientallen” Assyriërs zijn ontvoerd uit het dorp Tal Hermez en dat IS twee burgers heeft “geëxecuteerd voor het omgaan met Koerden in het dorp Ghibsh” nabij de stad Tal Tamer.

Veel inwoners van de dorpen zijn gevlucht naar kerken in de regio.

Afghanistan
In de Zuid-Afghaanse provincie Zaboel zijn 30 sjiitische moslims ontvoerd door vermoedelijk terroristen van IS. Dat maakte de gouverneur van het district Shah Joy, waar de ontvoering plaatsvond, dinsdag bekend, meldt Het Nieuwsblad.

De sjiieten werden op de belangrijkste snelweg van het land uit twee bussen gehaald die onderweg waren naar de Afghaanse hoofdstad Kaboel.

Volgens de gouverneur waren de daders vermomd in Afghaanse legeruniformen.