fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

IS zakt in vraagprijs gegijzelde christenen

KN Redactie 10 september 2015
image

Dat heeft de Syrisch-katholieke aartsbisschop Jacques Behnan Hindo van Hassaké-Nisibis dinsdag aan de Vaticaanse missiepersdienst Agenzia Fides gemeld.

‘Exorbitant’

Volgens mgr. Hindo waren de eisen van IS voor de vrijlating van de ontvoerde Assyrische christenen “exorbitant”. Die werden ontvoerd bij aanvallen van de islamitische terreurgroep op dorpen in het noordoosten van Syrië.

De gijzelaars verblijven naar alle waarschijnlijkheid in al-Shaddadi, dat zestig kilometer onder Hassaké ligt en in handen is van IS.

23 miljoen dollar

Volgens de Syrisch-katholieke aartsbisschop eiste IS in eerste instantie 23 miljoen dollar voor de vrijlating van de 230 gegijzelden. “Nu vragen ze veel minder”, aldus mgr. Hindo.

‘Delicate operatie’

“Het grootste obstakel voor de vrijlating van onze Assyrische broeders is niet het geld, maar hoe we hun vrijlating organiseren. Er zijn vier bussen nodig om de gijzelaars veilig naar Hassaké te krijgen en het gevaar van aanslagen te voorkomen. Het is in ieder geval een delicate operatie, die op de een of andere manier met het Syrische leger en met de Koerdische milities moet worden afgestemd, zodat alles vlot verloopt”, aldus de Syrisch-katholieke aartsbisschop.