fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Islamitische Staat verkoopt seksslavinnen voor 150 euro per persoon

KN Redactie 5 augustus 2015
image

Jongens en meisjes van een tot en met negen jaar staan voor 165 dollar (circa 150 euro) en pubermeisjes voor 124 dollar (circa 112 euro) op de prijslijst van IS. Vrouwen van 20 jaar en ouder zijn nog goedkoper.

Dat meldt Zainab Bangura, speciaal gezante voor de Verenigde Naties (VN) inzake seksueel geweld in conflictgebieden.

‘Als vaten petroleum’

Bangura kreeg in april bij haar bezoek aan Irak een kopie van een pamflet van IS waarin de prijslijst was opgenomen. Volgens Bangura is de prijslijst authentiek.

“De meisjes worden verhandeld als vaten petroleum”, zei Bangura vorige week tijdens een interview in New York.

“Een meisje kan verkocht en gekocht worden door vijf of zes verschillende mannen. Soms verkopen deze strijders de meisjes terug aan hun familie voor duizenden dollars losgeld.”

Seksslaaf

Volgens Bangura zijn in het door IS bezette gebied, in Irak en Syrië, duizenden christelijke, Yezidische en Koerdische vrouwen en meisjes door de terreurgroep verkocht als sekslaaf of gedwongen tot huwelijken met IS-terroristen.

Volgens de VN-gezante hebben de leiders van IS de eerste keus voor welke vrouwen en/of meisjes ze willen hebben.

De overgebleven vrouwen en meisjes worden te koop aangeboden aan rijke buitenstaanders, die soms duizenden dollars bieden.

Vrouwen en meisjes die dan nog overblijven worden voor de op de prijslijst vermelde bedragen aangeboden aan IS-terroristen.

‘Niet zomaar een rebellengroep’

Zainab Bangura, een moslima, is de voormalig minister van Buitenlandse Zaken van Sierra Leone.

Volgens haar is IS “niet zomaar een rebellengroep”, doordat de terreurgroep de combinatie is van “een conventioneel leger en een goed geleide organisatie”.