fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

‘Islamitische Staat zet Armeense genocide van 1915 voort’

KN Redactie 23 april 2015
image

“Het verdrijven en elimineren van christenen en andere religieuze minderheden en het verwoesten van hun heiligdommen” door Islamitische Staat, lijkt voort te zetten “wat de Turks-Osmaanse legers op 24 april begonnen”. Dat was “het begin van een kruisweg die nog altijd doorgaat”. Dat schrijft arabist Martin Janssen, correspondent van Katholiek Nieuwsblad vanuit Amman (Jordanië) in de editie van deze week.

Genocide
Paus Franciscus heeft dus scherp gezien, “toen hij de Armeense genocide direct in verband bracht met het huidige geweld tegen christenen”, aldus Janssen. “Dit vindt plaats van Kenia tot Pakistan en radicale islamitische groeperingen zoals Boko Haram en IS verklaren openlijk dat ze het christendom en zijn aanhangers willen vernietigen. Zij zien dit echter niet als genocide, wat trouwens een woord is dat ze waarschijnlijk principieel afwijzen omdat het in het goddeloze Westen is bedacht.”

Goddelijke plicht
Het probleem van de “devote” wreedheden door islamitische terroristen is hun overtuiging “dat ze de door Allah verordende plicht tot jihad uitvoeren, die gebruikt wordt om gruweldaden die het geweten veroordeelt, religieus te legitimeren. De jihad als goddelijke plicht stelt de uitvoerders ervan boven menselijke wetten.”

Lees hier het complete artikel van Martin Janssen.