Dat zegt pater Nikodemus Schnabel, een Duitse benedictijn die al twaalf jaar in Israël woont tegenover CNS.
Om de dag maakt de priester het mee dat demonstratief voor of achter hem wordt gespuugd. Gemiddeld een keer per maand wordt hij zelf bespuugd. Dom Schnabel is woordvoerder van de benedictijnerabdij Dormitio op de berg Sion bij Jeruzalem, waar eind mei brand is gesticht.
Herhaaldelijk worden kerkelijke gebouwen met haattaal beklad en worden christelijke graven vernield.
Schnabel benadrukt dat christenen tegelijkertijd veel solidariteit van Israëlische vrienden ervaren. Hij betreurt het dat politie en justitie niet veel ijver aan de dag leggen om haatincidenten te onderzoeken en de daders op te pakken. Die kritiek wordt gedeeld door de hoogste vertegenwoordiger van de katholieke Kerk in het Heilig Land, patriarch Fouad Twal.
Inmiddels zijn wel twee verdachten aangeklaagd van de brandstichting op de katholieke kerk van de broodvermenigvuldiging bij het Meer van Genesareth op 18 juni. Door de brand liepen twee medewerkers lichte rookvergiftiging op.
De kerk raakte zwaar beschadigd. Op de muren spoten de daders leuzen als “de valse goden worden uitgeroeid”.
Tegen vijf Joods-nationalistische settlers is onderzoek ingesteld. Twee mannen, van 19 en 20, zijn aangeklaagd wegens brandstichting en vernieling.
De brandstichting is door de Israëlische regering scherp veroordeeld. Premier Benjamin Netanyahu zei dat de aanslag “tegen ons allen” gericht is. Een groep rabbijnen is een campagne gestart om de kerk te herstellen. Daarmee willen zij een gebaar maken van de Joods-christelijke vriendschap.
Christenen worden in Israël ook in toenemende mate belaagd door moslims. Zo werd de gemeenschap rond de protestantse Living Bread International Church in Oost-Jeruzalem maandenlang door moslims geïntimideerd en soms gemolesteerd.