Docenten en leerlingen van de scholen staken al enkele dagen. Zij voelen zich gediscrimineerd door twee maatregelen die de Israëlische overheid onlangs heeft ingevoerd.
Enerzijds heeft de regering besloten de subsidie aan christelijke scholen sterk terug te brengen, waardoor die nog maar 29% van de uitgaven dekken. Dit was voorheen 34% en enkele jaren geleden 65%. Anderzijds heeft de regering ook een maximum bedrag vastgesteld dat gezinnen mogen schenken aan de scholen. De beide maatregelen leiden ertoe dat veel christelijke scholen in Israël in de financiële problemen komen en dat sluiting dreigt.
Daarentegen worden ultraorthodoxe Joodse scholen wel volledig gesubsidieerd door de Israëlische regering en hebben zij bovendien niet te maken met inspecties van het Ministerie van Onderwijs. Volgens de Franciscaanse pater Abdel Massih Fahim, directeur van het kantoor van de christelijke scholen in het Heilig Land, is het beleid van de regering er op gericht om “de status van de scholen te veranderen van katholieke instituten naar staatsscholen, waar de Kerk de directeur en de docenten niet meer kan kiezen”.
Pater Abdel is vastbesloten door te gaan met de staking “totdat onze rechten weer zullen worden erkend”. “We staan tegenover een project dat erop gericht is de katholieke scholen te raken”, aldus de Franciscaan, “maar onze missie zal doorgaan.” “Ook al zijn we een minderheid, we hebben onze rechten en die willen we verdedigen.”
De situatie in het onderwijs was een van de onderwerpen waarover paus Franciscus vorige week sprak met de nieuwe Israëlische president Reuven Rivlin. Wat er gezegd is over het onderwerp is niet bekend gemaakt. Op 9 september staat een ontmoeting gepland tussen vertegenwoordigers van de Kerk en van de regering om over de maatregelen te spreken.