fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Israël: rabbijnen zamelen geld in voor restauratie kerk

KN Redactie 9 augustus 2015
image

Dat meldt The Times of Israel op haar website. Via een crowdfunding campagne werd tot nu toe bijna 15.000 dollar opgehaald, circa 13.500 euro, om de kerk aan het meer van Galilea weer op te bouwen. De kerk van de broodvermenigvuldiging werd in juni deels verwoest door brandstichting. In juli werden 3 mensen opgepakt die verdacht worden van betrokkenheid bij de brand.

‘Aanval op religieuze gronden’

17 vooraanstaande orthodoxe rabbijnen en een afgevaardigde van de Israëlische Knesset hebben de aanzet gegeven tot de campagne. Zij beschrijven het vandalisme in de kerk, waar dagelijks vele christelijke pelgrims komen, als “een van de tot nu toe meest zichtbare acties op religieuze plaatsen van andere religies”. Na het blussen van de brand werd graffiti aangetroffen in de kerk met teksten uit een Joods gebedenboek. “Dit maakt het een aanval op expliciet religieuze gronden”, aldus de initiatiefnemers.

Veroordeling niet genoeg

De groep rabbijnen kwam tot de geldinzamelingsactie, omdat zij enkel het veroordelen van de brandstichting niet genoeg vinden. “Na een tijdje verliest dat zijn geloofwaardigheid”, aldus rabbijn Alon Goshen-Gottstein. “Als Joden geld inzamelen om een actie te ondersteunen, dan weten we dat het serieus is.”