fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Italiaanse bisschop zegt toespraak af na strijd met Lega Nord over migrantenbeleid

KN Redactie 18 augustus 2015
image

Mgr. Galantino, secretaris-generaal van de Italiaanse bisschoppenconferentie, gaf in een persverklaring als reden dat hij de polemiek over migratie niet wil aanwakkeren door een openbaar optreden. In zijn plaats zal iemand anders de toespraak voorlezen.

‘Waarden’

“Ik ben ervan overtuigd dat de bereidheid een stap terug te zetten soms de betere weg is, opdat bepaalde grondideeën en waarden overtuigender worden”, aldus Galantino.

Lega Nord en de bisschop

De rechtse Lega Nord, in het bijzonder partijleider Matteo Salvini, en de bisschop vliegen elkaar al enkele weken in de publiciteit in de haren over het Italiaanse vluchtelingenbeleid. Galantino heeft de partij verweten stemming te maken tegen migranten om kiezers voor zich te winnen. Salvini reageerde dat de bisschop de door vluchtelingen veroorzaakte problemen negeert.

Debatklimaat onnodig verhit

Galantino bevestigde nu in zijn verklaring dat hij voor een instantie spreekt, die zich op het Evangelie oriënteert. Het debatklimaat is onnodig verhit, aldus de bisschop.

‘Hoogste vorm van naastenliefde’

De krant Corriere della Sera publiceerde maandag een stuk uit Galantino’s toespraak. Daarin noemt hij politiek “de hoogste vorm van naastenliefde” en waarschuwt ervoor stemmen te willen winnen ten koste van andere mensen.

Zaligverklaringsproces Alcide de Gasperi

Galantino zou spreken op een jaarlijkse bijeenkomst van de Stichting Alcide De Gasperi. De christendemocraat De Gasperi (1881-1954) geldt als een van de grondleggers van de beweging voor Europese vereniging.

Er loopt sinds 1993 een zaligverklaringsproces voor de meervoudige Italiaanse premier.