fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Italianen woedend: school schrapt kerstviering wegens moslimkinderen

KN Redactie 2 december 2015
image

Marco Parma (63) besloot de jaarlijkse kerstviering op de openbare Garofani scholgengemeenschap te schrappen omdat bij de kerstviering vorig jaar “de moslimkinderen niet meezongen”.

Winterconcert

“Het is niet leuk naar een kind te kijken dat niet meezingt, of erger, door zijn ouders van het podium wordt geroepen”, aldus de schooldirecteur.

Parma wil in plaats van een traditionele kerstviering in december een winterconcert in januari zonder religieuze kerstliederen.

Multiculturele karakter

Dat zou volgens de directeur beter aansluiten bij het multiculturele karakter van de scholengemeenschap, melden Italiaanse media.

Van de circa duizend leerlingen is ongeveer twintig procent niet-christelijk.

Volgens Parma steunen de docenten van de scholengemeenschap zijn besluit.

Daarnaast heeft Parma twee moeders verboden kinderen op school kerstliederen aan te leren tijdens pauzes.

Matteo Renzi

Ouders en politici, zowel christenen als niet-christenen, hebben woedend gereageerd op het besluit van Parma en hebben de minister van Onderwijs, Stefania Giannini, gevraagd in te grijpen.

De Italiaanse premier Matteo Renzi reageerde verontwaardigd en noemt het besluit van de schooldirecteur “provocerend”.

‘Politieke-correctheid’

“Als hij op deze manier integratie en co-existentie denkt te bevorderen, maakt hij een zeer grote fout. Discussie en dialoog betekent niet dat we onze identiteit verloren laten gaan omwille van een vage en smakeloze vorm van politieke-correctheid. Italianen, zowel niet-religieuze als christenen, zullen Kerstmis nooit opgeven”, aldus de Italiaanse minister-president in de Italiaanse krant Corriere della Sera.

‘Gunst voor terroristen’

Politici van Forza Italia, de partij van Silvio Berlusconi, hebben de minister van Onderwijs gevraagd de directeur op andere gedachten te brengen.

Volgens de leider van Lega Nord, Matteo Salvini, is het schrappen van de kerstviering op de scholengemeenschap “een gunst voor terroristen”.

‘Voorwaarts naar integratie’

Ouders hebben geprotesteerd bij de school en eisen een verklaring van Parma.

Het schoolhoofd, dat inmiddels zijn ontslag heeft ingediend, ontkent dat zijn beslissing om de kerstviering te schrappen een stap terug is in de strijd tegen de radicale islam.

“Ik geloof dat respecteren van de gevoeligheden van mensen van verschillende religies en culturen een stap voorwaarts is naar integratie. Dit is een multi-etnische school”, aldus Parma.

De burgemeester van Rozzano, Barbara Agogliati, heeft de school verzocht de traditionele kerstviering door te laten gaan.

Kruisbeelden

Hoewel het een wettelijke bepaling is dat er in elk klaslokaal in Italië een kruisbeeld hangt, zou Parma naar verluidt een poging ondernomen hebben de kruisbeelden in de lokalen van de Garofani scholengemeenschap te verbieden.

Hoewel Parma dit ontkent, zijn ouders een petitie gestart voor behoud van de kruisbeelden in de lokalen.

Geen kerststallen

De controverse rondom de kerstviering op de Garofani scholgengemeenschap komt op het moment dat er in Toscane een keten van kinderdagverblijven heeft besloten geen kerststallen te plaatsen uit angst voor het beledigen van niet-christelijke leerlingen en ouders.