fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Italië: Huwelijk in de vrije val

KN Redactie 7 december 2015
image

Dat schrijft de prominente demograaf Roberto Volpi in L’Osservatore Romano. “Het zag er in 2009 al slecht uit, maar het is nu, vijf jaar later, nog erger geworden”, citeert CNA de demograaf.

Volledig uit de rails

In 2009 traden nog 230.613 paren in het huwelijk. Vorig jaar was dat aantal gedaald tot 189.765. “Dat is 40.000 minder, oftewel 18%.
Volgens de demograaf is er al lang geen sprake meer van een tijdelijke crisis. “Het huwelijk is in Italië volledig uit de rails gelopen, de linies zijn gebroken. Dit is geen crisis meer. En het zat er al lang aan te komen.”

Vrije val

Het huwelijk heeft in Italië niet alleen geen stand gehouden tegen echtscheiding, maar is nog meer verzwakt dan in de meeste andere Europese landen, aldus Volpi.
Volgens hem is het aantal huwelijkssluitingen, zowel kerkelijk als burgerlijk, in vrije val geraakt sinds het land in 1970 echtscheiding mogelijk maakte. De zwaarste klappen zijn gevallen in het welvarende Noord-Italië, waar per duizend inwoners jaarlijks een kerkelijk huwelijk wordt gesloten. In een stad als Milaan is dat zelfs gedaald tot 0,8.

Kerkelijk huwelijk verdwijnt

De demograaf constateert dat het kerkelijk huwelijk vrijwel heeft afgedaan en dat ook het burgerlijk huwelijk daar nauwelijks een alternatief voor blijkt te zijn. “Anders gezegd is het instituut van het huwelijk zelf in Italië in een crisis geraakt die onontkoombaar schijnt. Deze ineenstorting doet zich massaal voor bij het kerkelijk huwelijk, dat, in dit tempo, gedoemd is binnen twee of drie decennia letterlijk te verdwijnen.”
Volpi bestrijdt de opvatting dat de rol van het huwelijk is overgenomen door ongehuwd samenwonen. Dat blijkt niet zo te zijn. Er zijn in Italië 7,7 miljoen eenpersoons huishoudens.

Eerst kinderen

De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen in Italië trouwen is bijna 33. De gemiddelde leeftijd waarop ze kinderen krijgen 31.
“In deze omkering van het paradigma waarin kinderen volgen na een huwelijk weerspiegelt ook, zo niet primair, de extreme scheiding die zich voordoet tussen seksuele relaties aan de ene kant en reproductie, namelijk kinderen, aan de andere.”
Ook in Nederland doet zich een opmerkelijke crisis in het religieuze huwelijk voor. Terwijl ruim 23% van de bevolking katholiek is, werd in 2014 slechts 3,3% van alle huwelijken voor de katholieke Kerk gesloten. In 2004 was dat nog 9,1%.