fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Italië: prelaat opgepakt in omvangrijke fraudezaak

KN Redactie 12 februari 2016
image

Mgr. Patrizio Benvenuti (64) is verhoord en staat momenteel onder huisarrest. De prelaat werkte in het verleden voor de Vaticaanse rechtbank, maar was al met pensioen.

300 mensen opgelicht

Bijna 300 mensen zouden zijn opgelicht. Het gaat om Franse, Belgische en Italiaanse donateurs die investeerden in Kepha Invest, dat gevestigd is in Italië, maar ook een vestiging heeft in België.

Liefdadigheid

Het zou gaan om voornamelijk oudere katholieken die werden overgehaald te investeren in Kepha Invest om daarmee de Kepha Stichting te steunen. Die Italiaanse liefdadigheidsinstelling werd geleid door mgr. Benvenuti. De investeerders was een hoge rente beloofd die ze nooit kregen.

Witwassen

De prelaat zou in de fraudezaak hebben samengewerkt met de Franse douaneambtenaar Christian Ventisette. De Fransman zou het geld hebben doorgesluisd naar onder meer Miami en Panama, waar het geld werd witgewassen. Tegen Ventisette loopt een internationaal opsporingsbevel, maar hij is nog altijd voortvluchtig.

Zuster

De arrestatie van mgr. Benvenuti volgde nadat de zuster die al jaren voor hem werkte bij de politie meldde dat zij opmerkelijke transacties had aangetroffen op bankafschriften van haar werkgever.

Belgische baron

Bij de fraudezaak rond Kepha Invest zijn ook een Belgische baron en een Luxemburgse prinses betrokken geraakt. Baron De Fierlant Dorme leidde de Belgische tak van Kepha Invest. Hij diende zelf een klacht in toen de fraude duidelijk werd en wordt momenteel verhoord.

Luxemburgse prinses

Volgens de Belgische krant De Standaard is ook de Luxemburgse prinses Stéphanie betrokken bij Kepha Invest. Zij is de vrouw van de Luxemburgse troonopvolger, erfgroothertog Guillaume. Mgr. Benvenuti zou hebben verklaard dat de prinses door baron De Fierlant Dorme was aangetrokken “vanwege haar belangrijke contacten”.