James Schall sj, de vooraanstaande katholieke commentator, betwijfelt dit. In zijn opiniebijdrage bij Catholic World Report zegt hij maar aanleiding van de pauselijke encycliek Laudato si’: “Het meest problematische punt dat paus Franciscus’ verdediging van opwarming van de aarde naar voren brengt, is de wetenschappelijke status. Op zijn best is dat een mening, ondersteund door wat feiten. Het document maakt geen melding van tegenbewijs. Satellietmetingen van de temperatuur van de planeet verschillen van de statistieken die door VN-computers worden gegenereerd.”
Schall herinnert eraan dat de paus gezegd heeft alleen boos te zullen zijn op critici die hun kritiek voor zich houden. Daarom voelt hij zich gerechtigd ook vraagtekens te plaatsen bij de neiging van paus Franciscus geen vertrouwen te stellen in de vrije markt. Toch zou de geschiedenis van de twintigste eeuw een permanente herinnering moeten zijn hoe belangrijk die is voor het bereiken van welvaart en welzijn voor brede bevolkingsgroepen. Juist economische systemen die de vrije markt bestrijden, genereren als geen ander zowel armoede als vervuiling. Schall: “Vrije marktsystemen, ingekaderd door wet en verstandigheid, zijn waar ze bestaan mogen, de beste en waarschijnlijk de enige manier om de meerderheid van de armen te helpen.”
Naar aanleiding van de modieuze term ‘duurzaamheid’ merkt Schall op dat die vanuit christelijk standpunt dubieus is. Voorgaande generaties hebben er altijd op vertrouwd dat de komende het zelf wel uitzoeken. Menselijke ecologie vertrekt echter vanuit een wereldbeeld dat – omdat het geen schepper erkent – ook niet op de intrinsieke orde in de werkelijkheid vertrouwt. Het doel van een individu is dan niet meer het bereiken van een transcendente bestemming, maar het voortbestaan van de soort. Vanuit die optiek moet het aantal individuen beperkt gehouden worden.
Er is niets ‘onfeilbaars’ aan de encycliek, benadrukt James Schall. “Of het wijs was om iets op dit tijdstip en over dit onderwerp te publiceren is een open vraag.” Hoe dan ook, “we hebben hem en we kunnen hem lezen.” (KN/Catholic World Report)