fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Jeb Bush in problemen na steun Planned Parenthood?

KN Redactie 31 juli 2015
image

Dat heeft LifeSiteNews gepubliceerd. Bush was van 2010 tot 2014 een van de oprichtende bestuursleden van de Bloomberg Family Foundation, een filantropische organisatie die jaarlijks meer dan 180 miljoen in allerlei projecten steekt.

Reproductieve gezondheid

De stichting, die de visies uitdraagt van New Yorks oud-burgemeester Michael Bloomberg, kondigde in maart 2014 aan 50 miljoen dollar uit te trekken voor de verbetering van reproductieve gezondheid. Daarbij is ook het lobbyen voor decriminalisering van abortus inbegrepen. Michael Bloomberg is een uitgesproken voorstander van vrije abortus en van homorechten. Bloomberg beschouwt abortus als een mensenrecht.

Foetale orgaanhandel

Vorig jaar kondigde Bloombergs stichting een samenwerkingsverband aan met Planned Parenthood, de abortusorganisatie die nu onder vuur ligt vanwege handel in organen en weefsel van geaborteerde kinderen.
Bush heeft als presidentskandidaat onderzoek geëist evenals het intrekken van overheidssubsidies aan Planned Parenthood.
In 2012 steunde Bloomberg Philantropies twee andere abortusorganisaties met meer dan 2 miljoen euro.

Pro-lifeverleden

In een reactie heeft de campagneleiding gewezen op het uitgesproken pro-lifebeleid dat de overtuigde katholiek Bush tijdens zijn twee termijnen als gouverneur van Florida (1999-2007) heeft gevoerd. Ook zou hij als bestuurslid niet persoonlijk verantwoordelijk zijn voor of kennis hebben van ieder project. De bestuursleden van de stichting hebben een “adviserende en toezichthoudende rol”, aldus de reactie.
Hoewel Bush en Bloomberg “over verschillende politieke onderwerpen van mening verschillen, delen zijn een passie voor verbetering van het Amerikaans onderwijs”, aldus Bush’ woordvoerster Kristy Campbell.

Juridisch verantwoordelijk

Volgens de officiële normen voor non-profitorganisaties zijn bestuursleden hoogst verantwoordelijk voor de organisaties die zij helpen leiden. “In essentie zijn zij de bestuurders in de letterlijke en juridische zin van het woord”, aldus de normen. Hoe de organisatie ook is gestructureerd of taken zijn gedelegeerd zijn de “individuele bestuursleden uiteindelijk verantwoordelijk”.

Ongeloofwaardig

Bush beëindigde zijn bestuursfunctie eind 2014 om zich aan zijn presidentscampagne te kunnen wijden. Hij ontving over die periode een vergoeding van bijna 34.000 euro.
Die kandidaatstelling is zelfs voordien al krachtig door Michael Bloomberg gesteund. De onthullingen zouden Jeb Bush’ imago als pro-lifekandidaat ernstig kunnen schaden.
Dat hij mogelijk niet van de pro-abortusprojecten geweten zou hebben is zeer ongeloofwaardig, aldus een reactie van pro-life-organisatie Human Life International.