fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

‘Joden en christenen moeten samenwerken in tijd van vervolging’

KN Redactie 19 januari 2016
image

Dat zei de voorzitter van de Unie van Italiaanse Joodse gemeenschappen tijdens het bezoek van paus Franciscus aan de Synagoge van Rome, afgelopen zondag, meldt CWN.

Meedogenloze vijanden

“Christenen en Joden zijn gedwongen zichzelf te verdedigen tegen meedogenloze vijanden die gewelddadig en intolerant zijn, die de naam van God gebruiken om terreur te verspreiden en de meest wrede misdaden tegen de menselijkheid te begaan”, aldus Renzo Gattenga volgens een verslag van het Joods Wereldcongres.

Samen optrekken

“Verlossing voor allen kan alleen door het vormen van een krachtige coalitie, gebaseerd op gedeelde ethische principes en waarden, zoals het respect voor het leven en het verlangen naar vrede.” Deze uitdaging kan gewonnen worden “door samen op te trekken, zij aan zij, met respect voor diversiteit, maar tegelijkertijd bewust van de vele waarden, principes en hoop die ons verenigen.”

Diepe wonden

Op zijn beurt riep ook paus Franciscus Joden en christenen op om zich te verzetten tegen conflicten, oorlog, geweld en onrecht die zoveel diepe wonden slaan bij de mensheid.
Dat roept ons op “om onze inzet voor vrede en gerechtigheid te versterken”, aldus de paus. “Het geweld van mens tegen mens is in tegenspraak met iedere religie die die naam waardig is en in het bijzonder de grote monotheïstische godsdiensten.”
“Het verleden moet ons dienen als les voor het heden en de toekomst”, zei Franciscus verwijzend naar de Holocaust.