fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Joden en katholieken vieren jubileum Nostra Aetate

KN Redactie 27 november 2015
image

Dit was een veelgehoorde reactie op de bijeenkomst die zondag plaatsvond op het Internationaal Diocesaan Seminarie ‘Redemptoris Mater’ te Cadier en Keer. De bijeenkomst tussen Joden en katholieken stond in het teken van het 50-jarig jubileum van Nostra Aetate en werd georganiseerd door de Neocatechumenale Weg.

Resonansgroep

Naast opperrabbijn Binyomin Jacobs en zijn echtgenote, waren enkele andere Nederlandse rabbijnen en Joodse prominenten aanwezig. Namens het bisdom Roermond was Mgr. Wiertz aanwezig, vergezeld door de hulpbisschop van Utrecht, mgr. Woorts, die binnen de Nederlandse Bisschoppenconferentie verantwoordelijk is voor de relaties met het Jodendom. Ook waren leden van de resonansgroep Kerk en Jodendom van het bisdom aanwezig, met o.a. deken Theo Willemsen en Benoit Wesly.

‘Historisch’

Tijdens de ontmoeting op 22 november, die geleid werd door het verantwoordelijke team van de Neocatechumenale Weg in Duitsland en Nederland, blikte men terug op een belangrijk evenement dat eerder dit jaar in Israël plaatsvond. Hierbij kwamen 120 rabbijnen afkomstig uit de hele wereld, enkele kardinalen en bisschoppen samen met de initiators van de Neocatechumenale Weg, Kiko Argüello, Carmen Hernandez en priester Mario Pezzi. De ontmoeting in het Heilig Land werd betiteld als “historisch” en werd afgesloten met een gevoel van diepe onderlinge verbondenheid.

Woord van God

Mevrouw Bruna Spandri, verantwoordelijke van de Neocatechumenale Weg in Duitsland en Nederland, benadrukte het belang van geloofsoverdracht aan de kinderen binnen het Joods-christelijke gezin: “Een van de belangrijkste gaven binnen de Neocatechumenale Weg, is de mogelijkheid om het geloof over te dragen aan onze kinderen, vooral door middel van een zondagse huisliturgie, waarbij een dialoog plaatsvindt tussen ouders en kinderen aan de hand van het Woord van God dat de dagelijkse gebeurtenissen verlicht”.

Joodse liederen

De avond werd afgesloten door een diner bestaande uit koosjer gerechten, waarbij enkele deelnemers een reactie konden geven. Zo citeerde rabbi Awraham Soetendorp, stichter van het Jacob Soetendorp Institute for Human Values en emeritus-rabbijn van Den Haag, psalm 133 om het wederzijdse gevoel van verbondenheid te uiten: “zie hoe goed en weldadig het is om samen te zijn met broeders”. Seminaristen brachten enkele Joodse liederen ten gehore.

Joodse wortels

De Neocatechumenale Weg is een weg van christelijke initiatie, beleefd in kleine gemeenschappen, waar men de rijkdommen van het Doopsel kan herontdekken en waarin men kan ontdekken wat christen zijn betekent. Hierbij ligt onder meer de nadruk op de herontdekking van de schoonheid van de Joodse wortels van het christendom. (KN/persbericht Neocatechumenale Weg)