fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Joodse zakenman koopt 134 IS seksslavinnen vrij

KN Redactie 28 september 2015
image

De 42-jarige Steve Maman richtte vorig jaar een hulporganisatie op voor de bevrijding van christelijke en Yezidi-meisjes uit Irak, meldt kath.net.

Zes- en zevenjarigen

Voor de deels zes- tot zevenjarige meisjes betaalt de handelaar in old-timers tussen de 1.800 en 2.700 euro per persoon.
Maman, die voor zijn handel regelmatig in het Midden-Oosten komt, leerde in Irak de anglicaanse priester Andrew White kennen die in Irak een uitgebreid netwerk aan contacten heeft.

Met familie herenigd

Via dat netwerk koopt hij via tussenpersonen meisjes vrij die in de door IS bezette Noord-Irakese stad Mosul gevangen worden gehouden. Hun identiteit wordt achterhaald om ze daarna met hun familie te herenigen die veelal in vluchtelingenkampen leven.

Kritiek

Critici verwijten Maman met zijn acties IS indirect financieel te ondersteunen. Die reageert laconiek. “IS verdient alleen al met de verkoop van olie miljarden dollars. Dan speelt mijn geld absoluut geen rol. Je moet deze arme meisjes gewoon helpen.” Hij verwijst daarbij naar de Joodse levensregel dat “wie één leven redt, de hele wereld redt”. Het gaat daarbij niet om Joodse, christelijke of islamitische levens. “Het gaat gewoon om het leven van iedere mens.”