fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Jordaanse Kerken veroordelen moord op piloot

KN Redactie 5 februari 2015
image

De terreurgroep gaf op 3 februari een video vrij waarop te zien was hoe de Jordaanse piloot, die zij al langer gevangen hield, levend werd verbrand.

Missen en gebedsmomenten
In Jordanië werden speciale Missen en gebedsmomenten gepland terwijl Kerken in condoleanceberichten hun “diepe verdriet” uitdrukten naar al-Kasasbehs islamitsiche familie en stam. Dat meldde het Katholieke Centrum voor Studies en Media in Amman gisteren.

‘Verdriet en droefheid’
“Christelijke Kerken in het hashemitische koninkrijk van Jordanië brengen hun diepe verdriet en droefheid over over het martelaarschap van de piloot Muath Kasasbeh”, schrijft de directeur van het centrum, pater Rifat Bader, in een verklaring.

‘Misdaad tegen de menselijkheid’
“Terwijl de Kerken deze verschrikkelijke misdaad tegen de menselijkheid afwijzen, vragen zij alle burgers hun nationale eenheid te versterken onder het hashemitische leiderschap, geleid door koning Abdoellah II.”

Executies
Kort na de moord op al-Kasasbeh, die op Kerstavond werd neergehaald boven Syrië, hing Jordanië twee gevangen terroristen op. Sommige Jordaniërs wijzen het gebruik van executies af, maar met de hoog oplopende emoties vragen de regering, het leger en de stam om een dergelijke wraakneming.

Gebeden nodig
Pater Bader zei dat gebeden nodig zijn voor de piloot, het Jordaanse leiderschap en zijn veiligheidsinstellingen, de nationale eenheid en om “Jordanië sterk als altijd te houden in het aangezicht van extremisme en geweld”.

‘Vrede, harmonie en eenheid’
Er worden ook gebedswaken gehouden voor religieuze harmonie, aldus pater Bader, “zodat religies een factor zullen vormen die bevorderlijk is voor vrede, harmonie en eenheid onder mensen, in plaats van een factor die leidt tot verdeeldheid, moorden, onderdrukking en twist”.

‘Doden, kruisigen en afhakken’
De groot-imam van de al-Azhar-moskee in Caïro riep woensdag op tot het “doden, kruisigen en afhakken van ledematen” van de terroristen van de IS, die verantwoordelijk zijn voor de moord op de Jordaanse piloot.