fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Joris Demmink geschrapt als lid Helsinki Comité

KN Redactie 20 januari 2015
image

Zustercomité
Het lidmaatschap was de voormalig secretaris-generaal van Justitie na diens pensionering aangeboden, hoewel hij toen al volop onder vuur lag vanwege aantijgingen van kindermisbruik. Onder andere vanuit het zustercomité in de Verenigde Staten, dat in 2012 een hoorzitting over de beschuldigingen tegen Demmink belegde in het Amerikaanse Congres. Inmiddels lopen er in Nederland onderzoeken naar de beschuldigingen.

Open brief
Het opduiken in februari 2013 van Joris Demmink als lid op de website van het Nederlands Helsinki Comité riep in Amerika verbijstering op. Mr. Adèle van der Plas schreef het comité een open brief (die nooit beantwoord is): “Met de benoeming van deze door meerdere slachtoffers van corruptie, wederrechtelijke vrijheidsberoving en verkrachting van minderjarigen beschuldigde overheidsambtenaar, geeft u in feite het signaal af lak te hebben aan de idealen waar u voor zegt te staan.”

Protest
Ook schreef een van die beschuldigers, de vrijwel zeker ten onrechte veroordeelde Koerdische activist Hüseyin Baybasin, cliënt van Van der Plas, een protest. Website Het Haagse Complot diende bij het Comité een klacht in, en eist nu toelichting waarom er over de schrapping niet behoorlijk is geïnformeerd.