fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Jubeljaar: ook Heilige Deuren open in Gaza en Aleppo

KN Redactie 13 november 2015
image

Bij de afkondiging van het Heilig Jaar liet paus Franciscus weten dat het zijn wens is dat overal ter wereld Heilige Deuren van kathedralen en basilieken zullen worden geopend tijdens het komende Jubeljaar.

Vatican Insider meldt dat ook parochies in Gaza en Aleppo aan de oproep van de paus gehoor zullen geven.

Aleppo

Op 13 december, 5 dagen na de opening van het Heilig Jaar, zal in de Syrische stad Aleppo een Heilige Deur worden geopend. Dat zal gebeuren in de parochie van Sint Franciscus, in een kerk die op 25 oktober nog door granaatvuur geraakt en beschadigd werd. De schade bleef beperkt omdat de granaten alleen de buitenkant raakten en niet in de kerk belandden.

Gebed en solidariteit

Ondanks het sinds 2012 woedende oorlogsgeweld in de stad, zullen naar verwachting honderden gelovigen de deur doorgaan. Tegen het Italiaanse persagentschap Sir zei de apostolisch vicaris van Aleppo, de Franciscaan Georges Abou Khazen: “We zullen deze oorlog winnen met het gebed, de onderlinge solidariteit en met de barmhartigheid.”

Gazastrook

Op 20 december zal de Latijns patriarch van Jeruzalem, mgr. Fouad Twal, de Heilige Deur openen in de parochie van de Heilige Familie in Gaza. Naar verwachting zullen ongeveer 200 gelovigen die wonen in de Gazastrook een pelgrimage maken naar de Heilige Deur.

Vergeving en verzoening

De pastoor, Mario da Silva vertelt in een interview aan Sir: “We moeten trouw blijven, vergeven en barmhartig zijn. De haat die we zien in Gaza is werkelijk groot. Op onze beperkte wijze proberen we de zaadjes van vergeving en verzoening te verspreiden, bovenal onder onszelf.”

Jubeljaar

Paus Franciscus opent het Heilig Jaar van Barmhartigheid op 8 december. Het Heilig Jaar wordt weer afgesloten op 20 november 2016.