<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

‘Justitie zocht bij Baybasin naar bewijs tegen Demmink’

KN Redactie 25 januari 2016
image

Een kort geding hierover dient vandaag in Den Haag.

Link met dossier-Baybasin

Het Algemeen Dagblad meldt nu dat het onder meer gaat om delen uit een Rijksrechercheonderzoek, dat in 2012 tegen Demmink is gestart, naar aanleiding van beschuldigingen van pedofilie. Uit het onderzoek blijkt dat de Rijksrecherche actief heeft gezocht naar een link met het dossier-Baybasin. (Overigens bleken onlangs nog onderzoekers naar Demmink niet eens van het Rolodex-onderzoek te hebben gehoord). Kamerlid Louis Bontes (fractie Bontes/Van Klaveren) heeft hier een debat over aangevraagd, zo laat hij per Twitter weten. 

Persoonlijk bemoeid

Rechercheurs blijken Baybasins IND-dossier te hebben ingezien. Daaruit komt volgens het AD voor het eerst naar voren dat Demmink zich persoonlijk met de zaak Baybasin heeft bemoeid. In 1997 meldt een hoofd van IND per fax “dat het dossier van Baybasin zich niet leent voor afdoening op districtsniveau maar dient te worden voorgelegd en afgedaan door dhr Demmink.” Crimesite meldt dat Demmink er in 1998 persoonlijk voor zorgde dat Baybasin geen uitreisvisum kreeg. Daarmee werd hij beschikbaar gehouden voor zijn latere arrestatie.

Pedofiele escapades

Baybasin heeft steeds volgehouden dat hij veroordeeld is omdat Nederland vanuit Turkije werd gechanteerd met beweerde pedofiele escapades van Demmink daar. In Baybasins slepende herzieningszaak bij de Hoge Raad komt binnenkort een conclusie van de Advocaat-Generaal. Zoals Katholiek Nieuwsblad vorige maand schreef naar aanleiding van het gesprek met Baybasins advocate, mr. Adele van der Plas, belooft 2016 voor de tot levenslang veroordeelde Baybasin het jaar van de waarheid te worden. Zo staan er drie boeken over zijn zaak op stapel. Op 29 januari presenteert prof. Ton Derksen zijn nieuwe boek, waarin hij nog meer onderbouwd dan in zijn eerste boek, zal aantonen dat de telefoontaps waarop de Koerdische leider veroordeeld is, vervalst waren.