fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Kamer: regering moet Turkije aanzetten tot erkennen Armeense genocide

KN Redactie 9 april 2015
image

Bijna alle Kamerfracties stemden vandaag voor een motie van die strekking die was ingediend door Joël Voordewind van de ChristenUnie. Alleen de PVV en de leden Kuzu en Öztürk stemden tegen.

Wijziging
Volgens The Post Online was de PVV tegen vanwege een wijziging die Voordewind had aangebracht in een eerste motie, waar geen meerderheid voor was. Daarin werd de regering verzocht om niet, zoals tot nu toe, te spreken over ‘de kwestie van de Armeense genocide’ maar simpelweg over ‘de Armeense genocide’.

‘Helder’
Volgens Voordewind wordt met de huidige motie “nu helder aangegeven dat er in 1915 daadwerkelijk een Armeense genocide heeft plaatsgevonden en dat Turkije die genocide simpelweg moet erkennen. Dat is de enige manier waarop 100 jaar na dato verzoening kan plaatsvinden tussen beide volken”.

Mis in de Sint-Pieter
Op 24 april wordt herdacht dat honderd jaar geleden de massamoord op de Armeniërs begon. In het Vaticaan viert paus Franciscus ter gedachtenis een Mis in de Sint-Pieter. Volgens een Turkse krant had die Mis eigenlijk in de Armeense hoofdstad Yerevan moeten plaatsvinden, maar zou de Turkse ambassadeur bij de Heilige Stoel dit verhinderd hebben.