fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Kamer wil meer weten van mogelijk pedofilie-schandaal

KN Redactie 25 maart 2015
image

Dat blijkt uit een lijst [pdf] met vragen van vijf partijen (VVD, CDA, SP, SGP en VNL) die de griffier van de Tweede Kamer heeft gestuurd naar het ministerie. Dat meldt website ThePostOnline.

Getuigenverhoor
Volgens advocaat Martin de Witte heeft zich in de jaren tachtig en negentig in Nederland een omvangrijk pedoschandaal afgespeeld, dat zich meten kan met dat in Engeland in die tijd. Hij heeft namens een voormalig jongensprostitué een zaak aangespannen tegen de Staat, die de praktijken al die jaren genegeerd en gedoogd zou hebben. De Witte wil een getuigenverhoor van onder meer Ivo Opstelten, Fred Teeven en Joris Demmink.

‘Beerput’
Zoals Katholiek Nieuwsblad aankondigde, heeft Louis Bontes (VNL) deze week een debat over de kwestie aangevraagd. Daarvoor kreeg hij geen steun van de Kamer, omdat de kwestie nu nog onder de rechter is. “De eerste signalen in Nederland dateren uit 1995, dus wij houden elkaar op deze manier al jaren aan de praat”, stelde Bontes daarop teleurgesteld vast. “Wat ik graag zou willen, is dat de onderste steen boven komt. Trek die beerput open!”

‘Pedoprostitutiecircuit’
Veel fracties willen echter wel opheldering van de minister in een brief. VVD, SP, CDA, SGP en Bontes-Van Klaveren (VNL) hebben vragen gesteld. Ze vragen zich vooral af of het waar is dat overheidsinstanties als de GGD jarenlang op de hoogte waren van het bestaan van een ‘pedoprostitutiecircuit’, zoals De Witte stelt. Omdat het om hooggeplaatste figuren binnen Justitie zou gaan, wil de SGP weten of het mogelijk is onafhankelijk onderzoek te doen naar het vermeende misbruik.